Stratégiai párbeszéd indul az uniós mezőgazdaság jövőjéről

majort
2024. 02. 03., szo – 09:10

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. január 25-én a mezőgazdaság jövőjéről szóló stratégiai párbeszédet indított, melynek célja az uniós mezőgazdasággal és élelmiszeriparral kapcsolatos közös jövőkép kialakítása.

Az Unió helyzetéről szóló 2023. évi beszédben bejelentett stratégiai párbeszéd célja, hogy az érintett szereplőkkel együtt olyan kihívásokra keressenek megoldásokat, mint a mezőgazdasági termelők és a vidéki közösségek életszínvonalának növelése, a fenntartható mezőgazdaság támogatása, a tudás és a technológiai innováció lehetőségeinek kiaknázása, valamint az EU élelmiszer rendszerének javítása.

A stratégiai párbeszédben a mezőgazdasági termelők, szövetkezetek, agrár-élelmiszeripari vállalkozások és a vidéki közösségek mellett nem kormányzati szervezetek, a civil társadalom képviselői, pénzügyi intézmények és a tudományos élet képviselői is részt vesznek. A nyitóülést 2024. első felében tartják majd, melyet tematikus ülések sorozata követ. A folyamatban a Tanács és az Európai Parlament is részt vesz, melynek eredményeiről a stratégiai párbeszéd elnökének kinevezett Peter Strohschneider professzor nyújt tájékoztatást.

A párbeszéd lehetőséget kínál arra, hogy megvitassák a mezőgazdasági termelők és az agrár-élelmiszeripari lánc más kulcsfontosságú érdekelt feleinek kilátásait, törekvéseit, aggályait és megoldásait.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Megérett az idő arra, hogy a mezőgazdasági termelők, a vidéki közösségek és az uniós agrár-élelmiszeripari lánc minden más szereplője között új konszenzus alakuljon ki. Az uniós mezőgazdasági termelők és élelmiszeripar egészséges és jó minőségű élelmiszereket biztosítanak polgárainknak, és központi szerepet játszanak gazdaságunkban, különösen a vidéki térségekben. Hatalmas erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy hozzájáruljanak kollektív zöld és digitális átállásunkhoz. Ugyanakkor számos kihívással kell szembenézniük, az éghajlatváltozástól az infláción át az ingadozó piaci hatásokig. Ezzel a stratégiai párbeszéddel olyan fórumot hozunk létre, amely mindenki javát szolgálja, egyértelmű jövőképet alakíthatunk ki a jövőre nézve.”

 

Forrás: Európia Bizottság (https://ec.europa.eu/)
Fotó: https://ec.europa.eu