Rendelet a Nemzeti KAP-hálózatról

majort
2024. 01. 23., k – 14:51

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. látja el a KAP-hálózat Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egységének feladatait – derül ki az agrárminiszter Nemzeti KAP-hálózatról szóló rendeletéből. A hálózat részeként működő Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat állandó titkársági feladatai is a társaságnál maradnak.

A 2023-tól kezdődő időszakban Magyarországon a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP) alapján Nemzeti KAP-hálózat működik, amelynek részei:

  • Vidék- és térségfejlesztési Támogató Egység
  • Innovációt és Digitalizációt Támogató Egység
  • Zöld Támogató Egység, valamint
  • Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

A KAP-hálózat tevékenységét az Irányító Hatóság határozza meg, forráskeretét a KAP Stratégiai Terv Technikai Segítségnyújtás keretéből kell biztosítania.

A Vidék-és térségfejlesztési Támogató Egység feladatainak ellátásával az agrárminiszter a 1/2024. (I.19.) AM rendelet szerint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-t bízza meg. Feladatkörébe tartozik a KAP Stratégiai Terv megvalósításának időszakában továbbra is a vidék- és térségfejlesztési tevékenységek, projektek megvalósításának támogatása. Kiemelt szerepünk lesz a LEADER program végrehajtásában, az agrárium generációs megújulását segítő tevékenységekben, az okos falu programban és az együttműködő vidéki közösségek számára történő szakmai segítségnyújtásban.

Az Innovációt és Digitalizációt Támogató Egység feladatait a 601/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet 19. § alapján az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) látja el, míg a Zöld Támogató Egység tevékenységeire a kormányrendelet 18.§ alapján a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarát (NAK) jelölték ki.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2008-as megalakulása óta a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek információs és együttműködési hálózatba szervezése, és tevékenységük összehangolása a vidék társadalmi-gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében, továbbá az MNVH szolgáltatásainak széles körben történő hozzáférhetővé tétele érdekében dolgozik. Ezen feladatát a 11/2016. (IV. 21.) MvM rendelet határozza meg.

Jelenleg hazánkban a KAP Stratégiai Terv megvalósításával egyidejűleg folyamatban van a Vidékfejlesztési Program megvalósítása is, amelyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) továbbra is feladatokat lát el, így az MNVH továbbra is működik a Nemzeti KAP-hálózat részeként a Vidékfejlesztési Program zárásáig.

A KAP Stratégiai Terv aktuális információi a www.kap.gov.hu oldalon találhatóak.

 

Forrás: Magyar Közlöny, MNVH
Fotó: MNVH