Mórahalom megy tovább a fejlődés útján

majort
2024. 01. 10., sze – 10:06

Három pontban foglalta össze az elmúlt év jelentőségét Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Ezek a szakképzés fejlesztése, az energetikai korszerűsítés és a következő időszak településfejlesztési akcióinak megtervezése voltak.

A tavalyi év prioritása a szakképzés volt – kezdte Mórahalom 2023-as évének értékelését Nógrádi Zoltán, a település polgármestere.

Befejeztük a Tóth János szakképző intézményben az oktatástechnológiai fejlesztéseket, megvalósítottuk a város történetének szinte legnagyobb kormányzati finanszírozásból táplálkozó beruházását, a 150 fős kollégiumot, amely több mint 2,5 milliárd forintos beruházási értékkel jött létre. Ez egy korszerű, a kor követelményeinek megfelelő, az oktatási, képzési, nevelési feladatok szempontjából komoly jelentőséggel bíró, határzónában működő diákszállás. Ezen kívül jelentős változásokon ment keresztül az ágazati képzőközpontunk – mondta.

Második fontos elemként az energetikai korszerűsítést emelte ki a polgármester. Elmondta, az elmúlt évben közel másfél megawattnyira bővült a város napenergiából táplálkozó energia-előállító struktúrája. Ez óriási előrelépés, szinte valamennyi intézmény háztartási kiserőművekkel bővült, a város több száz millió forintot költött annak érdekében, hogy fűtéskorszerűsítéssel együtt az az energiaáraktól való függetlenedés útján lépjenek előre. A több mint másfél milliárd forintos dekarbonizációs projektnek köszönhetően kikapcsolhatták az összes intézményi gázkazánt a városban. Ma Mórahalom intézményrendszere kiegészülve egyéb intézményekkel – a templommal, kormányzati intézményekkel, piaci partnerekkel – szinte teljes egészében a földhő segítségével, geotermikus energiával oldja meg a fűtést.

A harmadik, amibe a város az elmúlt évben sok energiát fektetett, az a következő időszak településfejlesztési akcióinak tervezése. Ennek feladata, hogy életminőségben, gazdasági, kulturális területen az eddig elért eredményeinket meg tudjuk tartani és tovább tudjuk fejleszteni – zárta évértékelő gondolatait Nógrádi Zoltán.

 

Forrás: Délmagyar
Fotó: Délmagyar/Török János