"Éltető" modellprogram és jövőkép - Az Éltető Balaton-felvidékért egyesület sikerei

majort
2024. 01. 06., szo – 10:46

Az idei évben ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, mint a régió egyik legnagyobb társadalmi szervezete. Rédei Zsolt elnök az őszvégi ünnepségen úgy fogalmazott, hogy az egyesület továbbra is fejlődőképes, van utánpótlás és tervekben sem szenvednek hiányt.

A számok önmagukért beszélnek. A Balaton-felvidékért Egyesületet 2008-ban 134 civilszervezet, vállalkozás és önkormányzat hozta létre. Ma tagjainak száma 349, ami 77 civilszervezetet, 216 vállalkozást és 53 önkormányzatot takar.

Komoly eredményekkel büszkélkedhetnek

A társadalmi szervezet Veszprém vármegyében, több mint 1000 négyzetkilométeres területi lefedettséggel dolgozik és az elmúlt 15 év során széleskörű tapasztalatokat szerzett és kiemelkedő eredményeket ért el a fenntartható vidékfejlesztésben. Napjainkban szakértői szinten képes a vidékfejlesztés stratégiai tevékenységének részeként a helyi értékek feltérképezésére, megőrzésének támogatására, valamint a Balaton-felvidék szellemi örökségének védelmére és népszerűsítésére. Komoly eredményekkel büszkélkedhetnek a helyben előállított termékek és szolgáltatások ismertségének növelése, értékesítésének támogatása, valamint a helyi turisztikai kínálat színvonalának és összehangoltságának erősítése terén. Az egyesület helyi fejlesztési stratégiája előremutató, hiszen a gazdasági együttműködések erősödését jelöli meg elsődleges célként, a Balaton-felvidéki termékek, szolgáltatások népszerűsítése mentén és ezzel együtt a közösségek és a helyi fejlesztési kapacitások fejlesztését.

Közösségi élet, közösségi marketing

A speciális célok között a vidéki térségekben a mikro- kis- és középvállalkozások indítása, fenntartása, erősítése, a helyi termékek és szolgáltatások fejlesztése, a gazdaságfejlesztési célú együttműködések létrejöttének elősegítése, ismertségének növelése, értékesítésének támogatása, az aktívabb társadalmi összefogás, az erősebb helyi identitás megteremtése, a közösségi gondolkodás és munkavégzés ösztönzése és ezek feltételeinek biztosítása szerepel. Stratégiájukban külön említik a közösségi élet, közösségi marketing, közösségi terek infrastrukturális fejlesztésének szükségességét, az épített és kulturális örökség megőrzésének fontosságát és a fiatalok helyben tartásának segítését, az elvándorlás megelőzését.

Rédei Zsolt az Éltető Balaton-felvidékért egyesület jövőképe kapcsán azt mondta, hogy a hazai területpolitika közeljövőre körvonalazódó tervei és törekvései szerint a városok és térségek jövőbeni összehangolt fejlesztése kulcskérdés, hiszen ezeken a területeken valósul meg a gazdasági és népességbeli koncentráció. A problémák kezeléséhez, hatékony megoldásához a vármegyék, a települések és az intézmények közötti tervszerű együttműködésekre van szükség úgy, hogy a közlekedésfejlesztés, a felsőoktatás, a szakképzés fejlesztése, a kultúra, a turizmus és sport célú fejlesztések kerüljenek a fókuszba. A közlekedésfejlesztés célja a közösségi közlekedés minőségi és mennyiségi problémáinak kezelése, a forgalom és közlekedésszervezés térségi összehangolása. A felsőoktatás, szakképzés területén feladat a munkaadói igények és a képzési szerkezet kínálati oldalának összehangolása. A kultúra, a turizmus és a sport fejlesztések területén erősíteni kell a közös kínálatszervezést. A várostérségi modell kialakításában, a településközi együttműködési tapasztalataikkal és a helyi koordinációs hagyományokkal kapcsolatos ismeretekkel, fontos szerepet kapnak a Leader szervezetek, így az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület is.

Saját lakhatási modellprogram

Azt is megtudtuk, hogy az eddig megszerzett tapasztalataira támaszkodva az Éltető 2023-ban saját lakhatási modellprogram kialakításába kezdett. A modellprogram központi eleme a fiatalok számára a lakhatási lehetőségek biztosítása, melynek kapcsán már sikeres egyeztetéseket kezdeményeztek a tagsághoz tartozó önkormányzatokkal. A megkeresések célja az önkormányzatok működési területén lévő ingatlanok esetleges bevonása a program végrehajtásába. A modellprogram sikeres felépítése alapot jelenthet annak térségi és ezzel párhuzamosan országos kiterjesztésére.

 

Forrás: VEOL
Fotó: Szijártó János/ Napló