Így lesz a Fazekas családi gazdaság egyre hatékonyabb és fenntarthatóbb

majort
2023. 12. 28., cs – 10:32

"2013-ban alapítottuk családi gazdaságunkat Karcag térségében, és azóta elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdaság iránt. Én, Fazekas Miklós, agrármérnök és növényorvosi diplomával rendelkezem. Szaktudásommal és több éves mezőgazdasági tapasztalattal vezetem a gazdaságot. Célunk, hogy az innováció és a precíziós gazdálkodás révén hozzunk létre hatékony, környezetbarát gazdálkodást.

Gazdaságunk fejlődése

Az évek során folyamatosan fejlődtünk, a gazdaság jelenleg is növekszik, és szükségessé vált a precíziós eszközök beszerzése a digitális átállás elősegítése érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy a Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. is elismeri munkánkat. A Biokontroll Hungaria Nonprofit Kft. minősítése igazolja, hogy szemes cirok, köles és napraforgó növényeink maximálisan megfelelnek a magas minőségi elvárásoknak.

Precíziós gazdálkodás a középpontban

Az előállított vetőmagok mellett a gazdaság jelenleg közel 160 hektáron gazdálkodik. Az összetett kihívásokra való reagálásként a precíziós gazdálkodási módszereket vezettünk be a hatékonyabb termelés érdekében. Az ISOBUS csatlakozással ellátott John Deere traktorok és egyéb precíziós gazdálkodásra alkalmas eszközök segítenek abban, hogy a növényeinket megfelelő módon gondozzuk, és a gazdálkodásunk hatékony és fenntartható legyen.

Kereskedelmi kapcsolatok és fenntarthatóság

Gazdaságunk a hagyományos szántóföldi növénytermesztésre összpontosít. Hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat építettünk ki az Alfaseed Kft.-vel és dr. Fazekas Miklós egyéni vállalkozóval. Együttműködünk a talajmintavételezés területén, és terveink között szerepel ezeket az együttműködéseket tovább bővíteni. Célunk, hogy a gazdálkodásunk ne csak hatékony, hanem fenntartható is legyen, és az EU Taxonómiai rendelet követelményeinek is megfeleljen.

Víziónk

Családi gazdaságunk víziója egy modern és fenntartható üzem kialakítása. Az előttünk álló kihívásokra válaszul a precíziós technológia bevezetésével törekszünk a hatékonyabb termelésre és a környezetvédelmi szabványoknak való megfelelésre. A tervezett gépbeszerzések és az újabb informatikai rendszerek segítenek a termelés optimalizálásában és a gazdaságunk versenyképességének növelésében.

Az általunk tervezett gépbeszerzések és technológiai fejlesztések nemcsak a gazdaság hatékonyságát növelik, hanem a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik. A Studium Group 2020 Kft. pályázatírói és projektmenedzseri tevékenységének köszönhetően  a Vidékfejlesztési Program keretein belül meghirdetett 100 milliárd Ft keretösszegű Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, VP2- 4.1.8-21 kódszámú felhívás alapján családi gazdaságunk támogatásra érdemesnek minősült, ezáltal vissza nem térítendő támogatásban részesültünk, melynek keretében beszerzésre került 1 db JD T560 kombájn, mely eszköz a precíziós szolgáltatások igénybevételével együtt segíti a mezőgazdaság digitális átállását és a termelés hatékonyságát és hozzájárul a precíziós gazdálkodás meghonosításához.

A keletkezett adatok felhasználásával a gazdálkodás hatékonyabban, környezettudatosabban, a kor elvárásainak megfelelően történik az új gépek és a bevezetett szolgáltatások segítségével. Az új erőgép EURO 6d szabványnak megfelelve csökkenti környezeti terhelését. A talaj optimalizálása és a vízháztartás javítása révén hozzájárulunk a fenntartható mezőgazdasághoz.

A Fazekas Gazdaság számára a precíziós gazdálkodás nem csupán egy technológiai lépés, hanem egy olyan stratégia, amely segíti gazdaságunkat a jövő kihívásaiban. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdaság és az innováció iránt, és örömmel várjuk a jövő kihívásait és lehetőségeit."

 

Szerző: ifj. Fazekas Miklós
Forrás: Agroinform
Fotó: agraragazat.hu