Korszerű Öntözésfejlesztés Kalocsa Járásban: Katona Károly Sikeres Beruházása

majort
2023. 12. 27., sze – 11:20

A Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg Katona Károly öntözésfejlesztési beruházása Kalocsa járásban, Bátya és Miske településein, ami összesen 94 hektáros területen. A fejlesztés nagy lépés volt a vidéki gazdaság modernizációja felé.

Katona Károly Ferenc - az igénylő – elsősorban a kertészeti és szántóföldi kultúrák termesztésére fókuszál, mint például a fokhagyma, káposztafélék, kalocsai fűszerpaprika, búza, szójabab, árpa, kukorica és napraforgó. Az öntözési technológiákban rejlő lehetőségek felismerése számára stratégiai jelentőséggel bírt, különösen a kalocsai fűszerpaprika területén, melynek vetésterülete az elmúlt években jelentősen csökkent.

Az öntözőberendezések beszerzése - egy MARANI GT040B 90/370 öntözőgép, egy CAPRARI MEC-D3/65B traktorhajtású szivattyú, vízóra és két nyomótömlő - lehetővé tette számára, hogy hatékonyabban és víztakarékosabban művelje földjeit. Ezen beruházások révén sikerült jelentősen növelnie termésátlagát és minimalizálni a bérmunkaköltségeket.

A költséghatékony megoldások előtérbe helyezése a beruházás során rendkívüli fontosságot kapott. A gépek beszerzése hosszú távú megtérülést ígér a csökkentett bérmunkaköltségek révén. Az új berendezések alkalmazásával a beruházás kiemelt célja volt a víz- és energiahatékonyság elősegítése.

A modernizált technológiák alkalmazásával az öntözés hatékonysága érezhetően javult. Előzetes becslések szerint az öntözött területeken körülbelül 30-40% -kal nőhet a terméshozam, attól függően, hogy milyen kultúrákat érint.

Katona Károly sikeres beruházása az öntözésfejlesztés terén példát mutatott a modern vidékfejlesztésre. Ez a lépés nemcsak a gazdasági hatékonyságot növelte, hanem hosszú távon is fenntarthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé. A vidékfejlesztési források ilyen irányú felhasználása előremutató lépés a fenntarthatóbb, hatékonyabb és modernizált mezőgazdaság felé.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás