Nicky Ékszere: süthető gyurma és kreativitás

majort
2023. 12. 22., p – 10:49

Niki már gyermekkorában a kreatív tevékenységek rabja volt, a rajzolás iránti szenvedélye pedig végig kísérte gimis éveit. Egy véletlen felfedezés folytán egy apró gyurmaékszer, elvarázsolta. Innen kezdve mélyebben ásta magát az anyag és a hozzá kapcsolódó technikák világába.

Egy év alatt teljesen átváltott a korábbi gyöngyfűzött ékszerek világáról a sütőgyurma varázslatos birodalmába. Felszerelkezett az eszközökkel, és az internet segítségével sajátította el az ékszerkészítés fortélyait.. Így már 11 éve munka mellett, élvezi az ékszerkészítés örömteli világát."

Niki élete számos fordulatot vett az évek során, de egy dolog mindig is állandó maradt benne - a kreativitás iránti szeretete. Az élete nagyobb részében figyelme a családja és a gyerekei köré összpontosult, de amint a gyermekek felnőttek, újra felfedezte a kreatív alkotások világát, és elkezdett visszatalálni a művészi kibontakozás öröméhez. Először keresztszemes képek és használati tárgyak készítése foglalkoztatta, majd a gyöngyfűzés világába merült el.

A változatos technikák és anyagok felhasználásával egyre többet tanult, és a kreatív közösségben való részvétel inspirációt adott neki. Az igazi áttörés 2009-ben következett be, amikor Szekszárdra költözött, és egy olyan baráti társasághoz csatlakozott, akik szintén szenvedéllyel hódoltak a kézművességnek. Rendszeresen találkoztak, tapasztalatokat és mintákat cseréltek, és ez az időszak inkább felébresztette benne az alkotói vágyat. Ekkor döntött úgy, hogy saját készítésű ékszereivel részt vesz vásárokon is.

Az események hangulata és az emberek pozitív reakciója megerősítette abban, hogy a kreatív alkotásokkal való foglalkozását. Mindig törekedett az egyediségre, különlegességre.  Aztán egy véletlen során szembe jött vele egy apró kis gyurma ékszer, ami nagyon felkeltette érdeklődését és rengeteg technikát kipróbálva, fejlesztve rátalált a neki legjobban tetsző tevékenységre. Eleinte az eszközök beszerzése és az eladható darabokhoz szükséges tudás megszerzése nem volt egyszerű. A kezdeti időszakban még nem álltak rendelkezésre olyan ékszerek, amelyeket az értékesítésre szánt volna, csak a saját szórakoztatására és használatára alkotta őket. A sok dicséretre azonban elmozdult attól, hogy kizárólag saját célra készítse az ékszereket, és elkezdte figyelembe venni mások igényeit is. Ahogy fejlődött a választék, úgy próbálhatta ki, milyen fogadtatásra találnak a termékei a nagyobb közönség körében.

Az ékszerek teljes egészében saját kezűleg és egyedileg készülnek, nincs tömeggyártás. Az első lépéként a tervez és ihletet gyűjt, rajzol. Az elkészült ékszereket egy erre szolgáló tepsiben süti, időben attól függően, milyen vastagok és nagyok. Miután kihűltek, végleges formájukat elnyerik, de még melegen finomhangolhatók. Csiszolás után jön a lakkozás vagy polírozás, attól függően, milyen felületet szeretne elérni. A kész ékszerhez hozzáadja a szerelékeket és láncokat, így készen állnak az eladásra.

Niki éppen csak kezdett belejönni, amikor is jött a pandémia, és az egész világ bezárkózott. Sajnos még nem volt annyi ismerősöm, hogy az online térben is meglegyen az a közönség, mint a személyes találkozássokkal, de nem adta fel. Még ha kedve fogytán is volt és más dolgok felé is kacsingatott, végül mégis visszatért kedvenc ékszereihez. A termékeit vásárokban, fesztiválokon lehet megvenni, de közösségi oldalán is meg lehet tekinteni és egyeztetést követően személyesen átvételre, illetve postázásra is lehetőség van. Nagy álma, egy kis bolt lenne műhellyel, ahol egyben készíteni és árulni is tudná a szépségeket, és esetlegesen workshopokat is tarthatna az érdeklődőknek. Családja támogatja őt mindenben, bízva abban, hogy álma teljesül.

Niki varázslatos kézügyessége, elképesztő fantáziája és elhivatottsága olyan ékszerkészítővé emeli, aki nem csupán alkot, hanem művészetet sző a sütőgyurmaszirmokból. Így mutatja be a kreativitás és elszántság gyümölcseit. Hobbi és siker egyben.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: facebook.com/nicky.ekszerek