„Csípős Mágia: Egy szenvedélyes chilitermesztő”

majort
2023. 12. 21., cs – 09:25

A sváb származású Huber András szenvedélyes chilitermesztő útja, aki 2015-ben kezdett el chilitermesztéssel foglalkozni. Az indulástól kezdve fokozatosan növelte chilitermesztését, és 2020-ra már őstermelővé vált. A chilitermékei, KELCHILI néven mint szószok, krémek és savanyúságok, sikeresen találtak vevőkre, és a kertjében található 700 chili növényből származó termésének értékesítésével tervezi bővíteni a vállalkozását.

Huber András chiliszenvedélye 2015 környékén vette kezdetét, amikor elhatározta, hogy a kertjében meghonosítja ezt az izgalmas növényt. Eleinte csak néhány chilit nevelt, de az évek során fokozatosan növelte a termelést. Az első években csupán kis mennyiségű chilit termelt, de idővel egyre több lett belőlük. Az elkészült chilitermékei között megtalálhatók különféle szószok, krémek, savanyúságok, valamint szárított pelyhek és őrlemények. Kezdetben csak ismerőseinek és barátainak ajándékozta el az általa készített termékeket, és hivatalosan még nem foglalkozott az értékesítéssel. Azonban 2020-ra már 150 chiliről gondoskodott, és rájött, hogy saját magának már túl sok a termelt mennyiség. Ekkor merült fel benne az ötlet, hogy komolyabban is foglalkozzon a chilitermékei értékesítésével. 2021-ben lépett is, és őstermelőként, majd kistermelőként kezdte el hivatalosan értékesíteni a saját készítésű chilitermékeit KELCHILI néven. Szerencsére a vevők nagyon pozitívan fogadták a termékeit, és hamarosan jelentős sikerrel büszkélkedhetett. Az idei év különlegessége, hogy a kertjében már 700 chilinövény gondoskodik a termésről, és a célja, hogy a jövő évben ezt a mennyiséget még tovább növelje. Jelenleg 22 féle chilitermék található meg a palettában melyek különböző ízesítései jól csengő sváb fantázia neveket kaptak, de folyamatosan keresi az új ötleteket és lehetőségeket a kínálat bővítésére. A szenvedélyének köszönhetően sok kreatív gondolata van, és mindig azon tűnődik, mivel lehetne még gazdagabbá tenni a termékpalettát A chilis életstílusának köszönhetően idén egyik savanyúságának sikerült a SpicyHun2023 országos versenyen díjat nyernie, és a kategóriájában a 2. helyet is sikerült elérnie. Ez a siker további lendületet adott a munkájának, és izgatottan várja, hogy mivel lepheti meg a vásárlóit a következő évben.

Huber András története azt mutatja, hogy a chiliszenvedélyből született vállalkozása nem csupán egy kertész életének fejlődéstörténete, hanem az elhivatottság és kreativitás példája, amely egy kis kertből indult, és ma már sikeres vállalkozásként virágzik. A jövőbe tekintve izgatottan várjuk, hogy milyen ínycsiklandó és kreatív chilitermékeivel lepi meg a rajongóit.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Huber András