Malomkerti kecskesajt

majort
2023. 12. 20., sze – 10:38

Lipcseiné Varga Erika Békésről, a Malomkerti kecskesajt néven, kecske sajtokat készítő őstermelő, kistermelőként ismert.  Huszonöt éve kezdett érdeklődni a kecske tartás és a sajt készítés iránt főállású anyakén.

Mivel a férje egyik barátja rájuk beszélte az egyik anya kecskéjét, hogy vegyék meg tőle, mert a társai bántották. Nagyon sajnálta a kecskét, így hát belement a vételbe, a férje pedig mindenben támogatta, biztatta.  Ennek az egy kecskének gyűjtögette a tejét, hogy sajtot tudjon készíteni, ekkor még csak friss sajtokat készített különböző fűszerekkel. De nagyon tetszett a családjának, a gyerekei is nagyon szerették.  A következő évben 2 jerke gidával ajándékozta meg őket a kecske, amit természetesen megtartottak és tenyésztésbe fogtak. Nőtt az állomány, a sajt is több lett már, mint amit el tudtak volna fogyasztani, ezért tenyészetet csináltak és engedélyeket kértek, hogy tudjanak árulni piacokon, vásárokban is. Közben sokféle sajt készítési módot, technikát kipróbált, míg autodidakta módon könyvekből, sok-sok próbálkozás útján megtanulta elkészíteni az egyik nagy kedvencét a parenyicát és a sonkával töltött parenyica tekercset. Ezekkel a sajtokkal nevezett be az első versenyére 2013 őszén Békésen, a Madzagfalvi napokon, amit megnyert. Első helyezett lett, amely oklevélre azóta is a legbüszkébb. 

Azóta számtalan arany és ezüstérmet, oklevelet nyert már különböző sajt versenyeken. Már nem csak friss és parenyica sajtokat készít, hanem krémsajtot, különböző érlelt sajtokat, joghurtokat is, natúr, illetve ízesített kivitelben. Ezenkívül a kecske húsból borsos kecske szalámit készítenek, ami igazi kuriózumnak számít és nagyon népszerű termék lett a környéken. Az eltelt idő alatt megnőtek a gyerekei, mindegyikből egészséges felnőtt ember lett, hiszen mindig a tartósítószermentes kecske sajtokat ették és kecsketejet ittak, ami nagyon jó hatással van a szervezetükre.  2017- ben sikerült egy pályázatot megnyernie a Vidékfejlesztési Programból, a Mezőgazdasági Kisüzemek Fejlesztése címűt. A nyert támogatásból pedig megtudta valósítani az egyik álmát, a sajtérlelő kamrát és 9 állásos fejő rendszert vásároltak. A sajt érlelő kamra azért volt fontos mert a laktáció közepén rengeteg tejet adnak a kecskék, amit nem tudnak teljes egészében frissen értékesíteni, de így érlelés után még télen is van sajt, amikor éppen pihennek a kecskék a következő laktáció előtt. Így folyamatos a vevők ellátása, a fejő rendszer pedig megkönnyíti a fejős munkáját és nagyobb higiéniát szavatol.

2020-ban belépett a Körös Kosár nevű bevásárló közösségbe, ahol házi készítésű termékeket lehet vásárolni közvetlen a termelőktől, így már nem csak vásárokon és piacokon tudja értékesíteni a termékeit, hanem itt is.  Jelenleg 25-30 kecskét fejnek, ami bőven ellátja a családot munkával, ezért mennyiségileg már nem, de minőségileg szeretnének még fejlődni. Szeretne még többféle sajtot kipróbálni és készíteni a kedves vevőinek, mert még mindig tele van megvalósításra váró ötletekkel.      

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert