MNVH15 - Az MNVH jelene

majort
2023. 12. 16., szo – 08:42

Manapság a vidék, mint élőhely, mint lakóhely felértékelődött. Egyre többen költöznek a városokból kisebb- nagyobb községekbe, ahol vonzó a friss levegő, a természetközeliség és a közszolgáltatások is elérhetőek, vagy elérhető közelségben vannak. A tradicionális vidéki világ, melyre a paraszti kultúra, a mezőgazdasági termelés volt jellemző, mára már teljesen más képet mutat.  A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) feladata, hogy segítse a vidék fejlődését azáltal, hogy kapcsolatot épít a vidéki szereplők között, bemutatva számukra a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, megvalósított jó példákat.

Munkatársaink széleskörű szakmai tapasztalattal, kiterjedt kapcsolatrendszerrel segítik a pályázati támogatásból megvalósuló projekteket is.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal együttműködésben megvalósított programokon, eseményeken, konferenciákon részvételi és bemutatkozási lehetőséget biztosítunk helyi kézművesek, termelők számára, akik így népszerűsíthetik munkájukat, termékeiket. A termelők, kézművesek számára a Termelői Kosár weboldalunkon ingyenes regisztrációs lehetőséget biztosítunk. A helyi termékek bemutatásával, népszerűsítésével elősegítjük a helyben termelt termékek előtérbe helyezését, ezáltal az élelmiszerbiztonságot és a helyi gazdaságfejlesztést is.

Hálózatunk együttműködő partnerei a Magyarok Kenyere Programnak, melynek keretében az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek – határainkon innen, de a határainkon túl is.

Nagy sikerrel zajlik a Településfásítási Program, melynek keretében önkormányzatok, civil szervezetek kaptak lehetőséget pályázat útján lakókörnyezetük szépítésére, egyúttal minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállományt hoznak létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból. Ez a tevékenység hozzájárul az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjához, melynek célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek.

Az MNVH 2016-os megalakulása óta része Natúrparki szakmai koordinációs hálózatnak, melyben a Magyar Natúrpark Szövetség, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet NKft. mellett szerepet vállal abban, hogy a hazai natúrparkok tevékenységét népszerűsítse, szakmai feladataikat segítse.

A Hálózat elkötelezett a magyar gasztronómia és hagyományok őrzésében is, ezért kiemelt programjaink keretében népszerűsítjük ezen nemzeti értékeket, Hungarikumokat. Részt veszünk pálinka-és borfesztiválokon, a népi kultúrához kötődő hagyományőrző rendezvényeken (pl. Szent András napi disznóvágás, Szigetközi gulyahajtás).

Segítjük a tanyán élők mindennapjait a Vidékfejlesztési Programból, illetve a hazai költségvetési forrásból megvalósított tanyafejlesztési pályázatokon való részvételhez szükséges tanácsadással, a falu- és tanyagondnokokkal való együttműködéssel.

Rendezvényeinken lehetőséget biztosítunk a hazai népszerű séfek által elkészített ételek megkóstolására, így népszerűsítve például a „Szárnyaló gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programot, a sajt- és libamájfogyasztást és az Iskolaméz Programot.

Szoros kapcsolatot ápolunk az agrár- és vidékfejlesztési képzéseket folytató egyetemekkel (MATE, SZE), közös projekteket, konferenciákat valósítunk meg az együttműködés keretében térségi és országos hatókörű szakmai szervezetekkel.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat célja a vidéken élők életminőségének javítása, ennek a célnak a megvalósításához a rurális térségekben élők lehetőségeinek és szükségleteinek, valamint a helyi gazdaság teljesítményének ismerete elengedhetetlenül fontos. Az elmúlt éveket meghatározta a pandémia, mely rávilágított az önellátás fontosságára, valamint arra is, hogy milyen nagy szerepe van a helyi összefogásnak, helyi közösségeknek az életünkben. Ugyan a tradicionális vidéki világ mára már eltűnőben van, a vidéki életérzés, a csend, nyugalom és a jó levegő egyre inkább vonzza a nagyvárosból kiköltözni vágyókat. A falusi hagyományok, a háborítatlan, mégis élhető lakókörnyezet megőrzése csak úgy lehetséges, ha a gazdálkodásban innovatív megoldásokat alkalmazva, a megszerzett tudást a fiataloknak átadva dolgozunk a vidék fejlődése érdekében.

 

Szerző: MNVH
Fotó: MNVH