MNVH15 - Szakmai együttműködéseink

majort
2023. 12. 14., cs – 10:44

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a „hálózatok hálózataként” folyamatosan bővíti szakmai együttműködési körét. Ennek keretében a 2023-as évben számos kezdeményezést indult, illetve került szakmai tartalommal való megtöltésre.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatával való együttműködésünk keretében került kiírásra az idei évben a Magyarországi Falumegújítási Díj pályázata, melynek bíráló bizottságába Székely Rita főtitkár is felkérésre került. A pályázat népszerűsítése központi kommunikációs csatornáinkon, valamint a vármegyei területi felelős hálózat segítségével történt meg. A felhívásra 15 pályamű érkezett be, a településbejárások megtörténtek, és hamarosan a döntésre is sor kerül.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Kislépték Egyesülettel közösen egy Helyi termék rendezvénysorozatot indítottunk, melynek összesen 9 állomása volt:

A rendezvénysorozat nyitó eseményére 2023. április 25-én a Budapesti Herman Ottó Konferencia Központban került sor. 2023. május 3-án Pannonhalmán, 2023. május 9-én Pakson és május 11-én Hajdúböszörményben várjuk az érdeklődőket.

A sorozat ősszel folytatódott, ekkor az első alkalomra 2023. október 3-án Pécsett kerül sor. Ezt követően október 5-én Zalaegerszeg, majd október 11-én Nyíregyháza, és október 17-én Szolnok adott helyet a rendezvénynek. A sorozat 9. városa Békéscsaba, ahol november 10-én került megrendezésre a REL Szervezők Napja, ahova szintén a helyi termékek előállításával, piacra jutásával foglalkozó szakembereket vártunk.

A rendezvénysorozat állomásain mintegy 1000 fő vett részt, 80 helyi termelő számára biztosítottunk lehetőséget termékeik bemutatására és árusítására. A rendezvények sikere és a hatékony közös munka eredményeként a jövő évben is tervezzük közös események megvalósítását.

A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán oktató szakemberek által tartott előadásokra az MNVH munkatársai, kiemelten a vármegyei területi felelősök több alkalommal becsatlakozhattak, ezáltal is bővítve elméleti szakmai tudásukat. A Területi Tudományi és Vidékfejlesztési Tanszék vezetője több alkalommal is felkérte Székely Ritát személyes és online előadások megtartására, segítségnyújtásra szakmai tanulmányutak szervezése során.

Az Agrárökonómiai Tanszék munkatársai egy helyi termékekkel kapcsolatos kutatást folytattak le a 2023-as évben, melyben helyi termelőket és a fogyasztókat is megszólították. A kérdőívek országos szinten történő kitöltésében a vármegyei területi felelősök nyújtottak segítséget a kutatók számára.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ N. Kft. munkatársai az agroturizmus témakörében kezdtek el egy kutatási programot, melynek népszerűsítésében a vármegyei területi felelősök nyújtottak segítséget számukra. Készül Magyarország Agroturisztikai Stratégiája is, melynek készítésében, a helyi termelők és szolgáltatók bevonásában munkatársaink nyújtanak segítséget az AÖFK számára.

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége működéséhez az MNVH szakmai együttműködés keretében előadások megtartásával, kapcsolatrendszerének felhasználásával nyújt segítséget.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2013 óta részt vesz a „Natúrparki szakmai koordinációs hálózat” munkájában, melynek tagja még az Agrárminisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Natúrpark Szövetség is. A hálózat munkájának eredményeként az évek során többek között szakmai koncepciók és más dokumentumok jelentek meg, számos csatornán váltak elérhetővé a natúrparkokkal kapcsolatos információk, konferenciákon és más, országos és térségi rendezvényeken ismerhették meg az érdeklődők a hazai natúrparkok eredményeit.

 

Szerző: MNVH
Fotó: MNVH