MNVH15 - Legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei mintaprogram

majort
2023. 12. 13., sze – 11:14

A 2012-ben indult Legszebb konyhakertek program célja a kertművelés termelési hagyományainak újbóli, országos elterjesztése, a lassan feledésbe merülő hagyományos népi kertkultúra visszaállítása, ösztönzés a ház körüli konyhakertek művelésére és az önellátásra törekvő, vegyszermentes zöldség-és gyümölcstermesztés felélesztése.

A programot Sári-Kovács Szilvia, Karcag Város Önkormányzatának alpolgármestere indította útjára 2012-ben, amely hamarosan országos mozgalommá nőtte ki magát. Többek között a vidékfejlesztési szaktárca és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is felfigyelt az ötletre. A széles körű összefogás eredményeképpen a program 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt mintaprojektje lett. A program keretében a kerttel vagy balkonnal rendelkező jelentkezők versenyben vehettek részt, amelynek során kertbejárások, szemlék és előzetesen összeállított szabályok szerinti zsűrizést követően három kategóriában (balkon, mini és normál) hirdették ki a helyezetteket, akik ünnepélyes keretek között vehették át díjaikat és okleveleiket. A mintaprogrammá vált kezdeményezés sikerét látva az MNVH Elnöksége 2013-ban „Az Év Vidékfejlesztő Közössége” díjban részesítette Karcag Város Önkormányzatát. Ezt követően a program tovább folytatódott, ráadásul új elemekkel egészült ki és további kategóriákat is meghirdettek. A gyermekek bevonása érdekében rajzpályázatot is hirdettek „Én kis kertet kerteltem” címmel.

A programba egyre több szakmai szervezet kapcsolódott be, akikkel szorosan együttműködve a kertművelők hálózata tovább bővült. A 2012-ben 22 jelentkezővel elindult programhoz három év múlva már hazánk minden megyéje csatlakozott és mára már sok határon túli település is résztvevőjévé vált. A mintaprogram keretében a szemléletformálás mellett a közösségépítésnek is nagy szerepe van, hiszen a kezdeményezésnek köszönhetően számos új civil szervezet, egyesület és kertbarát kör alakult. Sári-Kovács Szilvia, a Magyarország legszebb konyhakertjei mintaprogram igazgatója korábban elmondta, hogy a magánszemélyek, óvodák, iskolák és bölcsődék mellett már egyre több szociális intézmény is részt vesz a programban, valamint hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő emberek kertjeivel is pályáztak a versenyben. A mintaprogram rendkívüli sikerét mutatja, hogy az a mai napig tart és idáig összesen 843 település 20 105 kertje és 147 472 kertművelő vett részt benne. Az idei évben augusztusig fogadták a jelentkezéseket az alábbi kategóriákban:

  • Balkon – Erkélyen kialakított
  • Mini – 50 m2 alatt
  • Normál – 50 m2 felett
  • Zártkert 1. – Zöldséges
  • Zártkert 2. – Gyümölcsös
  • Zártkert 3. – Vegyes
  • Közösségi – óvodák, iskolák, csoportok

A nagysikerű program keretében az elmúlt években 41 879 új konyhakertet alakítottak ki és 461 db Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat adtak át. Jelentkezésre a jövő évben is lesz lehetőség, melynek részletei a www.alegszebbkonyhakertek.hu oldalon várhatóak.

 

Szerző: MNVH
Forrás: alegszebbkonyhakertek.hu
Fotó: alegszebbkonyhakertek.hu