Dobai méhészet és minigazdaság Alsódobszán

majort
2023. 11. 25., szo – 12:26

Dobai Ádám és családja Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Alsódobszán méhészkednek. A környező területek gazdag növényvilága lehetővé teszi a méheik számára, hogy a legtisztább és legtermészetesebb nektárokat gyűjtsék, ami kiváló minőségű méz előállításához vezet.

Először is engedje meg az olvasó, hogy ezt a kis borsodi települést és elhelyezkedését egy már-már költeményként leírt módon mutassam be: A település fekvését szépen írja le Balogh József egykori tanító: „Alsódobsza község ott fekszik, ahol a Nagy Magyar Alföld északkeleti csücske és a Zempléni hegysor délnyugati nyúlványai találkoznak. Közelebbről: a volt Zemplén megye déli részének északnyugati sarkában, a Hernád folyó mellett, ahol a Harangod vidékének északi széle beleolvad a Zempléni hegysor délnyugati dombsorainak napsütötte lankáiba. Gyönyörű hely ez! A község környékének természeti szépségei mindenkit csodálattal töltenek el. A község ugyanis fennsíkon fekszik, s nyugat felé gyönyörű kilátást nyújt a Hernádra, annak számtalan ezüstösen csillogó kanyarulatára. A Hernád-völgy tengersík lapályára, annak hátterére, a szikszói dombokra, távolabb a Bükkre, Miskolcra, s az állandóan füstölgő Diósgyőrre, és Szikszó mellett még több községre, valamint azok hátterében a tiszta időben látható, rózsaszínben csillogó Tátra hegy-tömegeire."

Itt él családjával Dobai Ádám, aki többek között méhészkedéssel is foglalkozik.

Vele beszélgettem, hogy hogyan kezdődött és mivel foglalkoznak még: 

2016 óta méhészkedünk Alsódobszán. Egy közeli település méhészmesterétől sikerült elsajátítani az alapokat, amelyet méhész tanfolyam elvégzésével egészítettünk ki. 

Álló méhészettel dolgozunk, nem vándorlunk. 4 fajtamézet (akác, repce, nyári virág, napraforgó) termelünk, mellette virágport és propoliszt gyűjtünk, valamint lépesmézet, ízesített mézeket és ágyas mézeket is készítünk. Ezekhez kizárólag természetes és egészséges alapanyagokat, helyben gyűjtött gyógynövényeket használunk. 

Milyen termékeitek vannak még?

Készítünk méhviasz gyertyákat, illatviaszokat, ajándékcsomagokat, illetve mézes-propoliszos szappant.is.
Ízesített mézeket is kínálunk (fenyőrügy ágyon érlelt, bodzás, törökmogyorós, csokis, fahéjas, mandulás, kesudiós, levendulás, vegyesmagos, mákos). Gazdaságunk folyamatosan bővül, tyúktojás és fürjtojás is kapható, valamint tavasszal regisztrált őshonos magyar fogoly színű és sussex csibék is elérhetőek lesznek.

Mik a jövőbeni terveitek?

Folyamatban van egy méhész bemutató ház kialakítása, ahol a látogatók megismerkedhetnek a régi és új méhészeti eszközökkel, különböző kaptár típusokkal. 

Óvodai és iskolai csoportok számára készítettünk egy gyermek méretű pergetőt, mely használatával ők maguk is átélhetik a pergetés élményét. Így szeretnénk átadni mi is a tudást és talán kedvet kap az utánunk jövő generáció is. De mindenképp megismeri ezt a csodálatos mesterséget.

 

Szerző: Tóth Ágnes
Forrás: wikipedia.hu, Dobai Ádám
Fotó: Tóth Ágnes