Teret és szobrot avatnak Kisteleken

majort
2023. 11. 11., szo – 10:27

Keresztes Nagy Antal teret és -szobrot avatnak vasárnap Kisteleken, a református templom mellett, ezzel méltó emléket állítva a reformátusokért, az egyházért sokat tevő néhai patikusnak. Ő nyitotta az első gyógyszertárat a városban.

A Keresztes Nagy Antal-szobor és a tér avatásának előzménye, hogy a Helyi Érték Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület 17,5 millió forint támogatást kapott a Vidékfejlesztési programban. A járási székhelyen a Rákóczi és Keresztes Nagy Antal utca által határolt részen alakították ki a teret.

– A projekt célja olyan dísztér kialakítása volt, amely a városközpont parkosított és rendezett területeinek sorát növeli, ezzel lehetőséget biztosít a térség hagyományaira építve tradicionális rendezvények, kulturális és közösségi események megvalósítására, hozzájárulva a kulturális és történeti értékek megóvásához és megőrzéséhez – mondta el lapunknak Domonics János alpolgármester, a Helyi Érték Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke.

Volt más cél is, a tér, a terület mellett felépült református templomnak gyülekezési teret, a helyi református hitéletben kiemelkedő szerepet vállalt Keresztes Nagy Antal szobrának méltó helyet adni. Sikerült.

A néhai Keresztes Nagy Antalt nagy tisztelet övezi Kisteleken, a település első patikusaként helyet biztosított a reformátusoknak – egyik ingatlanát ajánlotta fel az egyháznak, hogy imaházat alakítson ki – istentiszteletek és egyéb vallásos, családi rendezvények megtartására. Emellett az ő nevéhez fűződik Szentlélek néven az első gyógyszertár megnyitása is a városban.

A kivitelezés augusztus 1-én kezdődött, és a Piger Kft. a vállalt feladatokat – a terület szintezése, földmunkák végzése, támfal létesítése, térburkolat lerakása, térvilágító, napelemes lámpák elhelyezése, pergolák elkészítése és növények ültetése – határidőre elvégezte.

A projekt zárórendezvénye, egyben a tér és a szobor hivatalos és ünnepélyes átadása november 12-én, vasárnap lesz, az esemény 11 órakor istentisztelettel kezdődik.

 

Forrás: Délmagyarország
Fotó: szegedma.hu