Megjelent az Európai Bizottság tanulmánya a 21. századi Okos vidéki területek, Okos Falvak programról

majort
2023. 11. 09., cs – 10:41

Az Okos Falvak (Smart Villages) egy viszonylag új koncepció, amelyet először az Európai Bizottság fogalmazott meg - az Európai Parlament támogatásával - a 2017-es EU Akció az Okos Falvakért program keretében. A projekt célja, hogy elősegítse az okos falvak koncepció elterjedését az EU-ban mind helyi, mind pedig a központi döntéshozatal szintjén.


Az Európai Bizottság jelenleg két egymást követő, Smart Rural 21 és Smart Rural 27 nevű projekten keresztül ösztönzi az okos falvak kialakítását. Ezek a projektek eddig is sikeresek voltak és felkészítették a közösségeket az intelligens falufejlesztésre, valamint a vidéki régiók igényeihez igazított technológiai, digitális és társadalmi innovációkat vezettek be.

A Smart Rural 21 projekt 21 települést támogatott Európa-szerte, hogy megfeleljenek a 21. század kihívásainak, és megragadják a lehetőségeket az okos falu stratégiák kidolgozásával és megvalósításával.

Ezen túlmenően a Smart Rural 21 projektben több olyan (ún. „Tartsanak velünk Önök is!”) falu vett részt, amelyek érdeklődést mutattak az Okos Falu megközelítés iránt, és szándékuk volt saját erőből követni a Smart Rural folyamatot.

A Smart Rural 21 projekt így az okos projektek széles skáláját segítette technikai és szakértői támogatással a résztvevő falvakban. Ezen túlmenően a projekt többek között az okos falvak fejlődésének feltérképezését és következtetések levonását tűzte ki célul, kidolgozott egy szakpolitikai áttekintő dokumentumot és egy sor esettanulmányt, és bemutatta néhány ország megközelítését.

Az Európai Bizottság által finanszírozott tanulmányt az E40 készítette el, Ocskó Edina projekt koordinátor irányításával, az IfLS (Németország), az empirica (Németország), az eConcepts/eTownz (Írország), az Innovatiesteunpunt / Boerenbond (Belgium) és az Athéni Mezőgazdasági Egyetem (Agricultural University of Athén) együttműködésében.

A tanulmányon keresztül a szerzők megosztják, és szélesebb érdeklődő közönség számára elérhetővé teszik a projekt során felhalmozott tapasztalatokat, azért, hogy a folyamatból más közösségek is a lehető legtöbbet tanulhassanak. Célja az, hogy keretrendszert adjon, kiemelje a legfontosabb tanulságokat, valamint a megfelelő információhoz és az elérhető forrásokhoz irányítsa a projekt iránt érdeklődő közösségeket.

A tanulmány az alábbi linken érhető el:

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/b7e4ea00-68c6-11ee-9220-01aa75ed71a1/language-en

 

Forrás: op.europa.eu
Fotó: facebook.com/SmartRural21