Első alkalommal adták át Az év gazdaköri vezetője és Az év gazdaköre elismerő okleveleket

majort
2023. 11. 06., h – 10:08

Ünnepi, díjátadó gálavacsorát rendezett a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége szombaton este a kondorosi művelődési ház dísztermében. Első alkalommal adták át itt Az év gazdaköri vezetője és a Az év gazdaköre elismerő okleveleket. Előbbinek Horváth Józsefet, az Orosházi és Térsége Gazdakör volt elnökét, jelenlegi alelnökét, Az év gazdakörének pedig az orosházit választották meg, a kitüntetést Brlázs Róbert elnök vette át.

Kozsuch Kornélnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Békés vármegyei elnökének javaslatára határozott úgy még idén augusztusban a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége, hogy az említett két díjat megalapítja, és idén, első alkalommal átadja. A jelölő bizottság elnöke Závoda Ferenc elnök volt, tagjai Buka Szabolcs és Kovács Andor.

A kuratórium tagjai a Békés Vármegyei Gazdakörök Szövetsége 22 gazdakörének elnökét felkeresték, hogy közösségeik visszajelzései alapján tegyenek javaslatot az elismerő oklevélben részesülő gazdaköri vezető személyére és a díjazott gazdakörre. A lehetőséggel 18 gazdaköri vezető élt, és egyértelmű döntés született.

Beszédes Nimród Attila, a NAK Békés vármegyei kabinetvezetője, az ünnepi rendezvény moderátora bevezetőjében elmondta, az alapítók szándéka és reménye szerint a kondorosi díjátadóval hagyományt teremtenek, és minden évben változó helyszínen adják át majd ezeket az elismeréseket.

Dr. Cseh Tibor, a Magosz országos főtitkára kiemelte, Békésben található az egyik legvendégszeretőbb közösség, és óriási fejlődésen ment át az utóbbi időben a gazdaköri élet, egyre több téren jár élen a vármegye, köszönhetően Kozsuch Kornél kiemelkedő, kitartó munkájának, és a többi gazdaköri vezető, valamint a tagok tevékenységének. A főtitkár azzal zárta beszédét: „Számítsanak ránk, mi is számítunk önökre!”

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója kitért arra, az agrárkamarával és a gazdaköri szövetséggel folyamatos, lényegében napi kapcsolatban állnak. Ahogy fogalmazott: „szinte együtt lélegzünk.” Igaz ez többek között az agrár-közigazgatásra, a földforgalmi kérdésekre és az agrártámogatásokra is. Utóbbival kapcsolatban a főigazgató hangsúlyozta, október közepétől eddig Békésben – az egységes kérelmek elfogadása által – már csaknem 10 ezer gazda, összesen  9,3 milliárd forint támogatási előleget kapott.

Kozsuch Kornél kiemelte, a díjakat azért alapították, mert a gazdakörök, a gazdaköri vezetők megérdemlik teljesítményükért, a gazdatársak érdekében végzett munkájukért az elismerést. Nem csak a most kitüntetettek, a többiek is. Ugyanakkor egy évben két díjat adhatnak át, és a szavazáskor kiderült, hogy jó helyre került már első alkalommal is a két elismerés. Kozsuch Kornél hozzátette, az agrárium nincs könnyű helyzetben az utóbbi esztendőkben, de az összefogás, a közös gondolkodás és fellépés eredményeket hozhat.

Az ünnepségen a díjakat Horváth József és Brlázs Róbert Kozsuch Kornéltól, valamint dr. Bak Pétertől, a NAK Békés vármegyei igazgatójától vette át.

Fiatalodik az orosházi gazdakör

Horváth József méltatásában elhangzott, hogy az Orosháza és Térsége Gazdakört 2006-ban alapította 70 gazdálkodóval, és 2020-ig látta ez elnöki feladatokat. Elhivatottságának köszönhető, hogy 2013-ban megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Elnöki munkájában törekedett arra, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegye a mezőgazdaságot, és mindig is fontosnak tartotta a hagyományőrzést. Horváth József Orosháza díszpolgára, és 2021-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata állami kitüntetést.

Az Orosháza és Térsége Gazdakörrel kapcsolatban elhangzott, ma már közel 150 fős tagsággal rendelkezik, az átlagéletkor pedig 64 évről 53-ra csökkent. A fiatalgazda-tagozat mellett két továbbival, a pálinka- és a kézműves kistermelői tagozattal bővült. A gazdakör megalakulásától 600 rendezvényt valósított meg. Képviselik a gazdák érdekeit, segítik a családi gazdaságok fejlődését. A gazdakör 2007-től szervezi az Orosházi Hagyományok, Ízek Versenyét.

 

Forrás: BEOL
Fotó: Bencsik Ádám