Ne csak a gazdaságot, de az álmainkat is adjuk tovább - Oravecz Tamás egyéni gazdálkodó

majort
2023. 10. 26., cs – 09:18

Oravecz Tamás Medgyesegyházán lakik és gazdálkodik, családja és ősei mindig is „parasztizálásból” éltek. Már gyerekkorában szembesült azzal a ténnyel, hogy a mezőgazdaságból megélni nem egy „diadal menet”, annak ellenére sem, hogy nagyszülei sikeres gazdák voltak a településen. A rendszerváltozás után jött el számára az a világ, amikor a gazdálkodásban kitudott teljesedni.

Számára a magángazdálkodás nem csak piaci realitás volt, hanem filozófia, eszme és politikai meggyőződés is. Ezért először a Kisgazdapárthoz csatlakozott, majd a keresztény konzervatív szellemiségű szervezetekhez, de ott volt és jelenleg is ott van a szakmai érdekképviseletekben is (MAGOSZ, Agrárkamara), aktív, tevékeny tagként. A gazdálkodás mellett aktívan munkálkodott azon, hogy az országban és Békés megyében kialakuljanak és eredményesen tudjanak működni a paraszti gazdaságok. Kezdetekben semmi eszközük nem volt, csak a visszakapott földjük és egy olcsó MTZ, de belevágtak a földművelésbe és csinálták. A legtöbb, amivel rendelkeztek ebben az időben az akaraterejük volt és a jövőbe vetett hítük, hogy jobb lesz majd egyszer. Úgy gondolja nagyon sok segítséget megkaptak a gazdaságuk fejlesztésére az évek alatt a kormányzattól és az Európai Uniótól is. A kormányzat nem csak elfogadta a terveiket, de támogatta is pályázatokon keresztül. Úgy gondolja enélkül a támogatás nélkül esélyük sem lett volna, hogy sikeresek legyenek vagy hogy felnőjenek a nyugati farmok szintjéhez.

A legjobban a saját példáján látta ezt, szárítót, gabonatárolót, ehhez tartozó mérleget tudott építeni, venni, de az energia korszerűsítéshez, gépfejlesztéshez, kertészeti fejlesztéseihez is tudott pályázati forrást szerezni. Ha a LEADER pályázatban talált segítséget, akkor arra pályázott.

A Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően öntöző rendszert tudott kiépíteni a hozzá való elektromos ellátó rendszerrel, most 500 hektáron üzemeltet körlineárokat a pályázati forrásnak köszönhetően. Figyelte a trendeket, azt mit üzen az agrár minisztérium a termelőknek. Jött az üzenet, fel kell dolgozni, csomagolni kell az alapanyagokat. Így hát ÉLIP-re is pályázott, élelmiszerfeldolgozót épített és megvásárolta hozzá a szükséges technológiát. Az év végére elindul az üzem, így már feldolgozott termékekkel lesz jelen a piacon, nem csak alapanyagot fog termelni.

Ez most persze így jól hangzik, hogy pályázatból mennyi mindent tudott megvalósítani, de tudni kell, hogy a pályázatok zömében 50%-os intenzitásúak voltak, a beruházás másik felét ki kellett gazdálkodnia. Fontos azt is tudni, hogy ennyi mindenre pályázni csak akkor érdemes, ha hisz az ember a jövőben, abban, hogy ettől jobb lesz, eredményesebb lesz. Lesz, aki átveszi majd tőle a stafétát, így a következő generációnak is segít. Egy álom nem tarthat csak egy generáción át, a megszerzett tudásnak, a tőkének, az apa álmának is apáról-fiúra, generációról-generációra kell szállnia, mert csak így érdemes csinálni!

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert