Együttműködés nélkül nincs jövő – Piacon a téli parázs sütőtök

majort
2023. 10. 20., p – 10:36

A sütőtök piacra jutása és a jó minőségű szürke sütőtök felhelyezése a hazai magas minőségű élelmiszerek palettájára nem kis feladat.

A sütőtök különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény, mely népszerűsítése, és táplálkozásban elfoglalt méltó helyének kivívása csakis együttműködéssel oldható meg.

A folyamatosan bővülő piacot ellátni csakis a termelés és értékesítés kiszervezésével lehet, melyhez olyan partnerkapcsolat szükséges, ahol közös a cél, az üzleti lehetőség és az infrastruktúra is, ami biztosítja a dinamikus piacbővülést és a fogyasztók kiszolgálását.

De kezdjük az elején. Filep László közel 20 éve foglalkozik sütőtök termesztéssel. Eleinte csak saját kertjében, mára pedig 3 hektáron, a nagydobosi határban lévő területen a téli parázs szaporítóanyagát igyekszik kiváló minőségben előállítani. A családi gazdaság egy olyan termeléstechnológiával rendelkezik, amellyel a kiszelektált fajta jó minőségű sütőtököt terem. Így a szelekciós munka eredményeként elismerés alatt van egy új szürke tökfajta, amit a nagydobosi tök mítoszának útján haladva válogattak le.

A termés leválogatásával, minősítésével egy olyan piacképes terméket állítanak elő, amely magán hordozza a nagydobosi sütőtök külső jegyeit, mint a szürke héj, a narancssárga belső, a vastag hús és a régi klasszikus nagydobosi töknek az ízvilága: gesztenyére emlékeztető édes, parázs sütőtök.

Ezt a minőségi árut közvetlenül a fogyasztóhoz juttatják el, legnagyobb részt tisztítva, konyhakészen, ízgaranciával. Az értékesítésnél a kapcsolatot közvetlenül alakítják ki a fogyasztóval vagy kizárólag a rövid ellátási láncon keresztül értékesítenek.

De hol van ebben az együttműködés? Lászlóék családi gazdasága szerződést kötött Nyírparasznya Község Képviselőtestületével, mivel a fejlődés nem torpanhatott meg. Nyírparasznyán Szabó János polgármester úr szakmai és széleskörű vállalkozói tapasztalatát kamatoztatva megszületett az együttműködés. 2023 tavaszától 6 termelővel 28 hektáron Lászlóék családi gazdasága által biztosított vetőmagból és megadott technológiájuk által a Nyírparasznyai Önkormányzat részére sütőtököt termelnek.

A termelési integráció következő lépcsőfoka a közös tervezés és bővítés érdekében, hogy a jövőben mélyhűtött technológiával olyan nagykonyhai alapanyag kerüljön előállításra, amely a kiszelektált fajta beltartalmi értékéből adódóan jó minőségű fagyasztott termékként jelenhet meg majd a piacon. Nyírparasznyán adott az infrastruktúra, a manipuláló épület, a tároló göngyöleg, a - 20 fokos fagyasztva tároló, és a gyorsfagyasztó berendezés.

Napjainkban a sütőtök egyre inkább beépült az ősszel, télen rendelkezésre álló zöldségek sorába. Fogyasztása növekszik, egyre több ételreceptben jelenik meg. A nagydobosi sütőtök manapság a köznyelvben gyűjtőnévként szerepel, ide sorolnak minden szürke színű tököt, amit fajta múltbeli ismertsége és minősége magyaráz. Ezek sorából szeretne kiemelkedni a TÉLI PARÁZS.

Fogyasszunk egyre több hazai és szezonális terméket!

 

Forrás: NAK/Szomi Edina
Fotó: NAK/Szomi Edina