Tájékoztató előadások mellett termelők is bemutatkoztak kedden a szolnoki vármegyeházán megtartott „Helyi termékek” című rendezvényen. A program a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és a Kislépték Egyesület előadássorozatának nyolcadik állomása volt.
A szakmai fórumok szervezői a helyi termelőkkel kívánták az előttük álló lehetőségeket, aktualitásokat és tevékenységük törvényi hátterét megismertetni, valamint olyan szakmai információkkal ellátni őket, melyek révén eredményesen tudnak bekapcsolódni az élelmiszerláncok hálózatába.
Hubai Imre Csaba, a NAK vármegyei elnöke felidézte a régi időket, mikor a vidéken élők sok mindent maguk állította elő, azokat piacon adták el. Hangsúlyozta: fontos, hogy ezeknek az ismereteknek az átadása, ezáltal a vidék megtartó ereje is erősödik. Mint mondta, ezen a rendezvényen olyan új ötletek tudnak felszínre kerülni, melyeket hasznosítva a megfelelő piaci értékek birtokában tudjuk tovább gazdagítani a vidéket.
Horváth Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a három osztatú, sajátos vármegyében rendkívül sokszínű termék és szolgáltatás paletta van jelen, nemes küldetés ezeknek a termékeknek, termelőknek a támogatása, hiszen a jövőnk a múltunkban van.
A résztvevőket Berkó Attila főispán is köszöntötte, régi tapasztalatokat is felidézve. Kiemelte, hogy a háború és az ehhez kapcsolódó infláció nehézségeinek leküzdésében a helyi és térségi termelők munkája és kitartása rendkívül fontos. A konferenciához kapcsolódó Helyi termék kézikönyv tekintetében annak aktualitását és a benne foglalt információk jelentőségét hangsúlyozta.
A NÉBIH osztályvezetői, dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid a Kistermelői rendelet által biztosított lehetőségekről és korlátozásokról, a termékek piacra jutásának és feldolgozásának feltételeiről tartották meg előadásukat.
A Kislépék Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin az aktuális helyi termék trendekről, az értékesítés lehetőségeiről, a Rövid Ellátási Láncok hazai és nemzetközi jó példáit ismertette a hallgatósággal, majd az előadások során Szegedyné dr. Fricz Ágnes zárta, aki a helyi élelmiszerjelölés rejtelmeibe vezette be a termelőket.
A rendezvényen a vármegye termelői is bemutatkoztak, akik a méztől, bortól, édességtől kezdve a hús- vagy paprikatermékeken át a mezőgazdasági eszközökig vonultattak fel saját termékeket, melyet akár meg is lehetett kóstolni. A résztvevők megismerhették a kamara által készített Helyi termékek kézikönyvet.
A rendezvénysorozat kapcsán a Szolnok Tv és a Hír Tv interjút készített a Szolnoki Helyi Termék rendezvényen:
https://www.szolnoktv.hu/hirek/helyi-termek
https://hirtv.hu/video/285506?fbclid=IwAR3TOikKKZSpUXUV67svQ8iz7AiUDuyUEHh0F1ZOSYMsgIo5OzdCuG4HUP0
Forrás: SZOLJON
Fotó: Mészáros János