Divatot kell csinálni a piacból!

majort
2023. 10. 17., k – 10:02

A Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület tagjai olyan kézműves gazdálkodók, akik meghatározó szereplői az agráriumnak és kiemelkedően sikeres kistermelői és élelmiszer-előállítói Baranya vármegyének. Közös céljuk a rövid ellátási lánc (REL) működtetése, elsősorban a vármegyei termelők és kézművesek bevonásával, népszerűsítésével és bővítésével.

A rövid ellátási lánc jegyében Baranya vármegye egyik meghatározó termelői egyesülete az idei évben is ott segít, ahol tud.

Az év elejétől szervezik a pécsi termelői és kézműves piacokat egy olyan vármegyei székhelyen, ahol régmúltra tekint vissza a termelői piac szervezése. 2012 óta van újra szombati termelői piac a Búza téren, pénteken pedig kézműves piac a Kossuth téren, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezenkívül a megye nívós rendezvényein megjelenve népszerűsítik a baranyai helyi termékeket és piacra juttatják a kistermelőket. Részt vettek már Siklós, Pécs, Somberek, Orfű, Villány, Pécsvárad nagyszabású rendezvényein, a mohácsi Busójáráson és Palkonyán is, több mint 14 termelő tagukkal jelentek meg az eseményeken.

Pécsen az új vásárcsarnokban üzemeltetik közösségi üzletüket Kincses Baranya helyi termék és hungarikum néven.

Az üzlet nagyon színes termékpalettával rendelkezik, megtalálhatóak a mézek, méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, tészták, aszalványok, gyümölcs italok, vegán krémek, pástétomok, ecetek, sajtok, tejtermékek, édességek, olajok és chilis termékek, a termékkör pedig folyamatosan bővül.

Évvégére, az adventi időszakra tartogatják igazán kincset érő értékeiket és Baranyai Ízelítő Vásárt rendeznek a turistáknak, a nagyközönségnek Pécs legforgalmasabb helyszínén az Árkád Bevásárlóközpontban, 2023. 11. 02.-3.-4-án. A látogatók megismerhetik a helyi gazdák termékeit, ízelítőt, kóstolót kaphatnak az egyedi ízekből ezzel is népszerűsítve Baranya vármegye gasztronómiai sokszínűségét.

A piaci forgatagban készült kisfilmjüket itt tekinthetik meg.

 

Forrás: NAK / Szomi Edina
Fotó: NAK