Levendulás és még sok minden más

majort
2023. 10. 07., szo – 06:58

Csodás környezet, kedves, barátságos fogadtatás, színpompás virágok és minőségi termékek várják a látogatókat a Kálnoki Levendulásban. A Szigetközben egyedülálló ültetvényen vegyszermentesen művelt, kiváló minőségű növényeket szüretelhetnek és fesztiválokon, családi programokon is részt vehetnek az idelátogatók.

A Máriakálnokon működő vállalkozás története 2016 őszén kezdődött. Hegyi Tamás és családja több mint 12 000 tő francia levendulát telepített csaknem másfél hektárnyi területen. A földterület családi örökség volt és szerették volna jól hasznosítani. Olyan növényt kerestek, ami különleges és kis területen is nagy hasznot hozhat. Többek között a máriatövis és a mák is szóba került, végül a levendulára esett a választásuk.

A levendulamező virágaiból különleges termékeket készítenek: olajat, szőlőzselét, levendulás lilahagymalekvárt, chilindulát, azaz chilis levendulazselét, fűszersót és illatzsákot, szörpöt és levendulás mézet is. Ezek mellett olajat és vizet is pároltatnak. Egyik különleges termékük ennek a kettőnek az ötvözete, a levenduo, ami kiváló kozmetikai termék, alkalmas kisebb sérülések gyógyítására, valamint a stressz tüneteinek enyhítésére. Olyan szezonális különlegességeket is készítenek, mint a karibi levendulás-mangós chutney vagy az epres-áfonyás levendulalekvár és a sült tea. Folyamatosan kísérleteznek és keresik az újabb és újabb felhasználási lehetőségeket. A Magyar Ízek Versenyén már több terméküket is díjazták, és nemzetközi elismerést is bezsebelhettek már. Termékeiket elsősorban a vásárokon értékesítik, de megtalálhatóak és megvásárolhatóak a facebook oldalukon és weboldalukon is.

A Levenduláskert 2018-ban nyitotta meg kapuit előszőr a nagyközönség előtt. Ekkor szervezték az első ,,Szedd magad!” akciót, ami azóta a térség egyik legkedveltebb fesztiváljává nőtte ki magát. Helyi termékek széles választéka, sok finomság és kulturális programok is várják a látogatókat, és a gyermekek is találhatnak kedvükre való elfoglaltságot.

A levendulafesztivál mellett már tavaszi rendezvénnyel is várják a látogatókat. Tavaly nyitotta meg kapuit a tulipánfarm, amely idén már százezer tulipánnal, kétezer fehér nárcisszal és majdnem ugyanennyi jácinttal várta a virágok szerelmeseit.

Az időszakos programok mellett szívesen fogadnak iskolás, óvodás csoportokat is. A gyerekek többféle szórakoztató játék közül válogathatnak: kvíz, színező, és kincsestérkép is gondoskodik a gondtalan szórakozásukról.

Szolgáltatásaikat és termékeiket folyamatosan fejlesztik, amelyet részben önerőből valósítanak meg, de Tamás pályázati lehetőséget is keresett. Először 2019-ben nyújtotta be pályázatát a helyi Szigetköz – Mosoni-sík Leader Egyesület VP6-19.2.1.-81-5-17 kódszámú, helyi vállalkozások fejlesztését célzó pályázatára, amely pozitív elbírálást kapott. A támogatásnak köszönhetően 2 839 054 Ft pályázati forráshoz jutott. 2021-ben ismét sikeres pályázatot nyújtott be, amellyel 4 325 263 Ft támogatást nyert a vállalkozás. A támogatásokat részben eszközfejlesztésre, részben pedig marketing célokra fordították. A fejlesztések során sikerült beszerezniük többek között egy levendula-betakarítógépet és magtisztítót, illóolaj-lepárlót, építettek pavilont, bemutatókonténert és egy mobilgarázst, ami megkönnyíti a levendula szárítását.

Terveik szerint a virágok kínálta még tovább bővül jövőre. Új színek és nagyobb kínálat áll majd a vásárlók rendelkezésére. Szezonális rendezvényeik bővítésén is gondolkodnak: tökfesztivál és ,,Szedd magad”! hagyma akcióval is bővítenék a rendezvényeik sorát. Céljuk, hogy felhőtlen kikapcsolódást és szórakoztató programokat biztosítsanak a családoknak egy csodás és vendégszerető környezetben.

A levenduláskertről bővebben a https://kalnokilevendulas.hu/ oldalon olvashatnak.

 

Szerző: Virág Eszter
Fotó: Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm