Helyi termék konferencia Zala Vármegyében

majort
2023. 10. 06., p – 11:48

A „Helyi termék” címmel rendezett konferenciát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csütörtökön a zalaegerszegi Alsóerdei Sport- és Élményparkban.

 

Májusban indult útjára a program, és a hatodik helyszín Zalaegerszeg, árulta el a Zala Online kérdésére Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára. Ezeken a rendezvényeken a szervezők a helyi termelőkkel kívánják a törvényi hátteret megismertetni, valamint olyan szakmai információkkal ellátni őket, mint az élelmiszer-jelöléssel kapcsolatos tudnivalók, emelte ki példaként. Ezenkívül terítékre kerülnek a rövid ellátási láncok hazai és külföldi gyakorlatok bemutatásával. Mint mondta, a helyi, illetve a hazai termékek megismertetése elősegíti, hogy a termelés, feldolgozás és a vásárló közötti út a lehető legrövidebb legyen. Ez javítja az élelmiszer-biztonságot, ami végső soron a fogyasztó egészségét is szolgálja, csökkenti a költségeket és erősíti a helyi gazdaságot, tette hozzá.

A konferenciát Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke nyitotta meg. Kiemelte: a helyi termékek meghatározzák mindennapi életünket, és divat is erről, illetve a fenntarthatóságról beszélni. De sajnos sokszor olyanok használják ezeket a fogalmakat, akik nem szakmai berkekben mozogni. A mostani tanácskozás közönsége viszont valós tartalommal tudja megtölteni e szavakat, és nemcsak divatból használják őket. Szerinte van fenntarthatóság, és van jövőkép vidéken, és a helyi termelők maximálisan ki tudják szolgálni a vevők igényeit az év minden napján. A helyi termékek továbbá hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, emellett közösséget is formálnak. A PR-en és a kommunikáción viszont még lehetne javítani – tette hozzá.

Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki a résztvevőket köszöntve elmondta: a városnak szoros és jól működő kapcsolata van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársaival. Bár Zalaegerszeg inkább az iparra és az innovációra alapozza jövőjét, természetesen nagyon fontos a mezőgazdaság is, illetve az, hogy jó minőségű helyi termékek kerüljenek a vásárlók asztalára. A város ezért hozta létre többek között a Göcseji Tudásközpontot a zalaegerszegi piacon. Mindez ugyanis egyfajta értékmentést, hagyományápolást is jelent és a mostani tanácskozást kezdeményező szervezetek fontos szerepet töltenek be e téren. 

A rendezvényen elhangzó előadások a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyv témáit járták körül, fejezeteinek témaköreire fókuszálva.

Szó volt az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről, a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról, valamint olyan innovatív megoldási lehetőségekről, trendekről és eszközökről is, amelyek a helyi termék előállítókat segíthetik értékesítési lehetőségeik fejlesztésében vagy bővítésében.

Továbbá helyi jó gyakorlatokat és helyi termék előállítókat is megismerhettek az érdeklődők az eseményeken.

 

Forrás: ZAOL, zalamedia.hu
Fotó: Pezzetta Umberto