GROW projekt – erdőtelepítés

majort
2023. 10. 04., sze – 09:39

A FALCO Zrt. szoros együttműködésben a Kronospan Alapítvánnyal és a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvánnyal egy rendkívüli élményprogramot szervez, melynek keretében 2023. október 19-én 300 iskolást vonnak be az Őrségbe, Pankasz településre 25 000 darab csemetét számláló erdőtelepítés közös munkával történő megkezdésébe.

A rendezvény a Kronospan Alapítvány 2023-as GROW programjához kapcsolódik. A Kronospan cégcsoport, így a FALCO Zrt. is kiemelt fontosságúnak tartja a biodiverzitás megőrzését, az ökológiai fenntarthatósághoz való hozzájárulást, a fához, mint természeti erőforráshoz való többszintű kötődés erősítését. Vallják, hogy a fák kitermelésével nem zárul le az életútjuk, inkább csak elágazik. Ez a fontos alapanyag így egyfajta körforgásos rendszer főszereplőjeként különböző módon és területen, valamint funkcióban él tovább. Ezek értelmében a Kronospan célja a GROW projekt szárnyai alatt, hogy évente a tevékenységi területeiken elültessenek 1 millió fát. Magyarországon 2023-ban 30.000 fa telepítése a céljuk.

Fontosnak tartják, hogy társadalmi felelősségvállalásuk gyakorlati része egyedülálló, referencia értékű tevékenységekben jelenjen meg olyan módon, amely kérdéseket vet fel, elgondolkodtat, válaszokat ad, nyomot hagy. Ebben a fiatal korosztálynak is központi szerepet szánnak.

A most tervezett kooperációban, hozzá kívánnak járulni az ÖKO általános iskola tanulóinak ez irányú szemléletformálásához olyan formában, hogy a legfiatalabbak betekintést és egyben gyakorlati tapasztalatokat is szerezhessenek a fa életútjának, megújulásának állomásairól.

Egy interaktív, játékokkal tarkított, szórakoztató közösségi élményutazásra invitáljuk a diákokat, egy együtt eltöltendő nap keretében.

Fenti célok elérése érdekében 2023. október 19-én, 300 iskolást fognak egy időben az őszi Őrségbe, Pankasz településre szállítani és bevonják őket egy közös faültetésbe, amely egy 25 000 darab csemetét számláló erdőtelepítés közös munkával történő megkezdése.

A projektet a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága is támogatja. A vissza nem térítendő támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és a hazai központi költségvetési előirányzat is finanszírozza.

Az esemény egy országosan is egyedülálló program, amelynek keretében Pankaszon összesen 25 ezer fa elültetésére kerül sor. Az október 19-i nyitóesemény ennek a folyamatnak a kezdő és nyilvános állomása, amikor összesen 350 fa elültetése valósul meg a gyermekek tevékeny közreműködésével.

 

Forrás: fataj.hu
Fotó: fataj.hu