Tartós békére van szükség a mezőgazdaságban

majort
2023. 10. 02., h – 09:47

A mezőgazdaság az elmúlt években intenzív támadásokat kapott Brüsszelben, amely háromnegyed évvel az európai parlamenti választások előtt tűzszünetet ajánlott a magyar és az európai agráriumnak. A mezőgazdaságban azonban tartós békére, kiszámítható működési környezetre, szakmaiságra, valamint a gazdálkodói realitásokat is figyelembe vevő döntésekre lenne szükség - mondta Feldman Zsolt Kaposváron.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a KÁN Egyetemi Napok rendezvény pénteki megnyitóján kiemelte: az elmúlt időszakban a szakmaiatlanság, a tudományos megalapozatlanság egyfajta trend lett a média fősodrában és a közösségi felületeken. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében általánossá vált a szakma elleni támadás, a mezőgazdaság egyfajta pofozózsákká vált, Brüsszelben kampányt építettek, politikát folytattak az állattartással szemben, rontva annak hitelét - jegyezte meg.

Feldman Zsolt kijelentette: nem szeretnénk, ha Európa helyett a világ más részein állítanák elő az európai és a magyar emberek számára létfontosságú élelmiszert, nem szeretnénk, ha az európai állattenyésztést kiszerveznék a harmadik világba. Feldman Zsolt a megnyitón megjelent mezőgazdasági szakiskolák diákjai és mások mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatói előtt arról is szólt, hogy a mezőgazdaságban, azon belül az állattenyésztésben is minden nehezítő körülmény mellett is nagyon szép perspektíva van. Egy európai ember átlagosan évente 70 kilogramm húst és 236 liter tejet fogyaszt, ezt elő kell állítani, és aki eredményes az állattartásban, az jövedelmező és biztonságos jövő előtt áll - fogalmazott. Küzdjünk együtt a hamis sztereotípiák ellen, és könnyebb lesz eredményes, perspektivikus állattartó ágazatot működtetni - mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár a KÁN keretében megrendezett III. Állattenyésztők Napján tartott előadásában szólt arról, hogy még idén ősszel nyilvánosságra kerül a vidékfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó menetrend, amely tartalmazza, hogy milyen támogatási konstrukciókat szeretnének meghirdetni 2024 végéig a közös agrárpolitikai kettes pilléréből. Beruházásokra mintegy 1500 milliárd forintot terveznek 2027-ig, állattartó telepek fejlesztésére mintegy 360 milliárd forintot költenének, emellett azon dolgoznak, hogy a támogatások mellett legalább részben elszámolhatók legyenek a beruházásokhoz kapcsolódó hitelek kamatterhei - tette hozzá.

A Közös Agrárpolitika által biztosított forrásra az agrárium szereplői 2027-ig bizton számíthatnak. Az állattenyésztési ágazat eredményessége azonban nem a támogatásokon múlik – állította Feldman Zsolt. Sokkal inkább az ágazati szereplők kooperációs készségén, innovációs hajlandóságán, és ezekhez az agrárkormányzat tud segítséget adni. Október közepén elindul az agrártámogatások előlegfizetése, és még ebben az évben az újraelosztó, a tejhasznú tehén és anyajuh támogatás előlegfizetése is – mondta az államtitkár.

Szita Károly Kaposvár polgármestere a KÁN-megnyitón elmondta, a KÁN egyike az agrárvilágot leginkább reprezentáló rendezvény Magyarországon. Bemutatja az ágazatra jellemző értékeket: az életünk alapját adó termőföldet, az együttműködést a természettel, a hagyomány tiszteletét, az ősi tudás és ismeretkincs mellett a modern és hatékony gazdálkodást, az agráregyetemi kutatómunkát - tette hozzá a településvezető.

Gyuricza Csaba, egyetemi tanár, a MATE rektora hangsúlyozta: olyan időket élünk, amikor a mezőgazdaság egyre inkább divatba jön, és ma nem az a kérdés, ki képes az élelmiszert beszerezni, hanem az, ki képes az élelmiszeralapanyagot megtermelni, az élelmiszereket előállítani, és ezzel az ország szuverenitását erősíteni. Ennek a célnak az eléréséhez a legkorszerűbb tudású közép- és felsőfokú szakemberekre van szükség" - jelentette ki.

A KÁN-t először másfél évtizede rendezték meg a somogyi vármegyeszékhelyen. Az állattenyésztési kiállításként indult, mára egyetemi napokká fejlődött háromnapos eseményen az idén 100, az agráriumban érdekelt kiállító mutatkozik be, a programokra a szervezők 30 ezer látogatót várnak.

 

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda
Fotó: Vermes Tibor