Mezőcsokonya: közösség és a hagyományok összefonódása Kaposvár szomszédságában

majort
2023. 10. 01., v – 06:49

Kaposvártól mindössze 20 kilométerre található Mezőcsokonya egy olyan település, ahol az összetartó közösség és a hagyományok tisztelete erőteljesen érezhető. Ebben a kis faluban kaszált területek, rendezett porták mellett és tiszta utcákon sétálhat az ideérkező. A falu lakossága összetartó és figyelnek egymás értékeire.

A településre érkezve azonnal feltűnnek a biztonságérzetet erősítő intézkedések. A falu bejáratától kijáratáig kamerák figyelik a bejövő és kimenő forgalmat. A lakosság számára kiemelten fontos a közösség és a helyi értékek védelme.

Azonban Mezőcsokonya nemcsak a jelenére figyel oda, hanem a múltjára is. Az Észak Kaposi Partnerek Vidékfejlesztési Egyesület révén a település beadott egy pályázatot, amely a vidéki örökség megőrzését, hasznosítását és a környezettudatosságot szolgáló tevékenységek támogatására irányult. A pályázat keretében a "közösségi tér fejlesztése II. Világháborús Pilóta Emlékműve környezetének kialakítása" címmel valósították meg a település központjának fejlesztését.

Ennek eredményeként egy olyan közösségi teret hoztak létre, amely méltó a falu történelmi és kulturális örökségéhez. A területet több lépésben fejlesztették. Kezdetben a térkövezés és a földmunkák zajlottak, majd következett a modern térvilágítás kiépítése, valamint a kert- és parképítés. Ezek az intézkedések nemcsak az emlékmű környezetét tették szebbé, hanem a falu központjában vonzó és kellemes környezetet teremtettek a helyi lakosok és látogatók számára.

Mezőcsokonya büszke múltjára és jelenére egyaránt. A falu lakói értékelik a hagyományokat és azokat a közösségi erőfeszítéseket, amelyekkel a települést még élhetőbbé és vonzóbbá teszik.

Mezőcsokonya egy kiváló példa arra, hogy a hagyományok és a közösség szeretete hogyan őrizhető meg és építhető tovább a modern korban.

 

Szerző: Tardi Csaba
Fotó: Tardi Csaba