Egy litván családi gazdaság sikertörténete

majort
2023. 09. 22., p – 09:29

A litván vidék mindig is főként a mezőgazdasági termelés színtere volt, ahol sok vidéki család a hagyományosan gabonatermesztésből él. Azonban sok gazdálkodónak szembe kellett néznie az ágazatot érintő alacsony jövedelemmel és a gazdaságok szűk fejlődési lehetőségeivel.

Kęstutis Zinkevičius, litván gazdálkodó is hasonló helyzetben találta magát. Éveken keresztül gabonát termesztett, de gazdasága nem nyújtott elégséges megélhetést a családjának, és nem látszottak jövőbeli kitörési lehetőségek sem. Kęstutis ezért új, rendhagyó megoldásokat kutatott fel. Figyelmét egy olyan növény keltette fel, amely Litvániában ismeretlen volt - a rostos kender.

Amikor jobba beleásta magát a kenderrel kapcsolatos szakirodalomba akkor felfedezte a növény számos előnyét, és hogy a kenderből különféle élelmiszerek és egészségügyi termékek is készülhetnek, például kenderolaj, kenderfehérje és kendermag.

Azonban a nyers kenderből értékesítéséből származó nyereség nem jelentett elegendő jövedelmet a család számára. Kęstutis úgy látta, hogy az igazi lehetőség a kender feldolgozásában rejlik.

Ahhoz, hogy elindítsa új, a kendert feldolgozott termékként értékesítő vállalkozását, szüksége volt a megfelelő engedélyekre és berendezésekre. Az állami hatóságok jóváhagyták a kendertermelést és feldolgozást számukra, azonban a megvalósításhoz először is fel kellett újítania a meglévő gazdasági épületet, és be kellett szerezniük a feldolgozáshoz szükséges berendezéseket.

A LEADER Programhoz fordultak segítségért, és a támogatással lehetőséget kaptak a fejlesztés megvalósítására.

A Projekt Eredményei:

  1. Hatékony Gazdaság: Az új feldolgozó üzemnek köszönhetően a gazdálkodás hatékonyabb lett, növelve a bevételt, és megszabadulva az adósságoktól és pénzügyi kötelezettségektől.
  2. Munkahelyteremtés: Egy új munkahely jött létre, és két meglévő munkahelyet sikerült megőrizniük.
  3. Magasabb Termelékenység: A termelékenység és a nettó jövedelem meghaladta a pályázó eredeti várakozásait.

A LEADER Projekt lehetőséget teremtett Kęstutis Zinkevičiusnak, hogy új üzleti irányt válasszon és megerősítse családi gazdaságát a kendertermeléssel és feldolgozással. Az eredmények bizonyítják, hogy megfelelő támogatással a gazdálkodás hatékonyabbá és jövedelmezőbbé tehető, és ezzel új lehetőségeket nyílnak a vidéki gazdálkodók számára.

 

Forrás: eu-cap-network.ec.europa.eu
Fotó: facebook.com/kanapiuukis