Idén szeptember 29-én rendezik meg a 11. Magyar Sajtmustrát az Etyeki Látogatóközpontban

majort
2023. 09. 14., cs – 10:01

Az egynapos rendezvényen az országos sajtbírálat mellett szakmai konferencián vehetnek részt a sajtkészítők. A konferencián szó lesz többek között a sajtérlelésről, a sajtkészítés mikrobiológiájáról, sajtbetegségekről és kultúrázási technikákról.

A szakmai programban nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást: Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.

Újdonság a programban a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni. A szakmai napot a 11. Magyar Sajtmustra eredményhirdetése zárja.

Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A regisztráció jelenleg folyamatban van, a tavalyi évben 47 hazai sajtkészítő több, mint 120 terméket nevezett a sajtversenyre, melyet 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró bírált el.

Pontos program és további információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu

Helyszín: Etyeki Látogatóközpont (2091 Etyek, Ötház u. 2-A)

Program:

9:00 Köszöntő - Hegedűs Imre, elnök

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökének köszöntője.

9:15 A sajtkorong újrafelfedezése: A tejben rejlő lehetőségek kihasználása

sajtkészítés során - Bronwen Percival Neal’s Yard Dairy

10:10 Sajtérlelési koncepciók - Malen Sarasua, Leartiker Tejipari Kutató

11:20 Jellemző sajthibák - Szafner Gábor, Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

12:10 Kultúrázási gyakorlatok - Sébastien Picoulet, Fourniture Latiére

13:30 Szekció I.: Marketing, turizmus

  • Sajtmarketing: Így csinálom én… Kun Anita (Csíz Sajtműhely)
  • Aktuális kutatások a sajtturizmus területén, dr. Kovács Gyöngyi (MATE)

Szekció II.: Sajtüzem tervezés

  • Sarkalatos pontok a tejüzemi technológiák tervezésében és kivitelezésében – Agromilk Kft.
  • Szempontjaim sajtműhelyek tervezéséhez – Kántor László (HACCP szakértő)
  • Sajtüzemi fejlesztések tapasztalatai A KKV szektorban (kerekasztal)

11. Magyar Sajtmustra - sajtbírálat

Helyszín: +52 Event & Gastro Hall (2091 Etyek, Kálvária tér 1.)

9:00-15:00 Sajtbírálat

15:15 Sajtasztal megnyitása - Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

17:00 Eredményhirdetés - 11. Magyar Sajtmusra

 

Forrás: sajtmustra.hu
Fotó: sajtmustra.hu