Az egynapos rendezvényen az országos sajtbírálat mellett szakmai konferencián vehetnek részt a sajtkészítők. A konferencián szó lesz többek között a sajtérlelésről, a sajtkészítés mikrobiológiájáról, sajtbetegségekről és kultúrázási technikákról.
A szakmai programban nemzetközileg elismert szakemberek tartanak előadást: Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője, Malen Sarasua, a spanyolországi Leartiker Tejipari Kutató vezetője, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa és Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője.
Újdonság a programban a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke fog megnyitni. A szakmai napot a 11. Magyar Sajtmustra eredményhirdetése zárja.
Az első magyar sajtversenyt 1907-ben rendezték a Pécsi Országos Kiállítás keretében, ahol olyan sajtok kaptak aranyérmet, mint a Lajos bajor kir. hercz. uradalmában készült Romadur és Desert sajt, vagy épp a Mosoni Tejszövetkezet Óvári sajtja. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. A regisztráció jelenleg folyamatban van, a tavalyi évben 47 hazai sajtkészítő több, mint 120 terméket nevezett a sajtversenyre, melyet 41 képzett sajtbíra és 5 gasztronómiai újságíró bírált el.
Pontos program és további információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu
Helyszín: Etyeki Látogatóközpont (2091 Etyek, Ötház u. 2-A)
Program:
9:00 Köszöntő - Hegedűs Imre, elnök
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete elnökének köszöntője.
9:15 A sajtkorong újrafelfedezése: A tejben rejlő lehetőségek kihasználása
sajtkészítés során - Bronwen Percival Neal’s Yard Dairy
10:10 Sajtérlelési koncepciók - Malen Sarasua, Leartiker Tejipari Kutató
11:20 Jellemző sajthibák - Szafner Gábor, Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.
12:10 Kultúrázási gyakorlatok - Sébastien Picoulet, Fourniture Latiére
13:30 Szekció I.: Marketing, turizmus
- Sajtmarketing: Így csinálom én… Kun Anita (Csíz Sajtműhely)
- Aktuális kutatások a sajtturizmus területén, dr. Kovács Gyöngyi (MATE)
Szekció II.: Sajtüzem tervezés
- Sarkalatos pontok a tejüzemi technológiák tervezésében és kivitelezésében – Agromilk Kft.
- Szempontjaim sajtműhelyek tervezéséhez – Kántor László (HACCP szakértő)
- Sajtüzemi fejlesztések tapasztalatai A KKV szektorban (kerekasztal)
11. Magyar Sajtmustra - sajtbírálat
Helyszín: +52 Event & Gastro Hall (2091 Etyek, Kálvária tér 1.)
9:00-15:00 Sajtbírálat
15:15 Sajtasztal megnyitása - Győrffy Balázs elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
17:00 Eredményhirdetés - 11. Magyar Sajtmusra
Forrás: sajtmustra.hu
Fotó: sajtmustra.hu