Mézédes Málnafarm

majort
2023. 08. 25., p – 07:59

A Mézédes Málnafarm fiatal gazda pályázat keretein belül valósult meg. A 2015-ben indult vállalkozás Felsőrajkon található, mely Zalaegerszegtől, Nagykanizsától és Keszthelytől egyaránt 27 km-re fekszik.

A Principális-csatorna szomszédságában található gyümölcsösünkben 3 hektáron fertődi zamatos és autumn bliss málnafajták termesztésével foglalkozik Czémán Ildikó és családja. Ezek a málnafajták lehetőséget biztosítanak számukra, hogy júniustól az első fagyokig friss málnával ki tudják szolgálni vásárlóikat. Gazdaságukban málnatermesztés mellett 90 méhcsalád gondozásával is foglalkoznak. A méhcsaládok vándoroltatásával a Magyarországon hagyományosnak számító mézfajtákat is kínálnak.

A málnatermés jelentős részét feldolgozzák, így növelik a hozzáadott értéket. A feldolgozás során a nagymama szörp- és lekvárrecept hagyatékát igyekeztek a mai kor elvárásainak megfelelően átdolgozni, így visszaadni a friss málna nyújtotta élvezetet.

Legelső termékük a málnaszörp volt, mely kezdetben még a piacig sem jutott el, a családban és ismeretségi körben aratott sikerének köszönhetően. A szörp hidegen készül, így megőrizve minden vitamintartalmat. Ehhez elsősorban autumn bliss fajtát használnak, mely jelentősen sötétebb színvilágot képvisel, vízzel hígítva mutatja meg valódi málna színét. Vitamintartalma révén ajánlják kisgyermekeknek is, de kiváló frissítő készíthető belőle minden korosztály számára.

Lekvár készítés során a magot nem választják külön a hústól, hiszen értékes zsírsavak találhatóak a magban is, melyek többek között az emésztést is elősegítik. Az alap lekvár receptet megbolondították például fehér csokival, mentával, kajszibarackkal, amik biztosítják a gyermekek körében is a sikert. Minden ember megtalálja a maga szájízének megfelelő málnalekvárt kínálatukban. Lekvárjaik nagy részéhez cukrot használnak, azonban vannak mézzel és eritrittel készült lekvárjaik is az egészségesebb életmódra törekvő vásárlóik számára.

A vásárlói igények szükségessé tették a málnának magtól való különválasztását, ezáltal dzsemet is készítenek. Ezzel lehetővé teszik, hogy másfél évnél fiatalabb gyermekek, aprómag allergiában szenvedők, vagy csupán a magot nem kedvelő vásárlók is élvezhessék a nyár ízeit akár télen is. A málna levéből készült málnazselé kiválóan alkalmas desszertekhez, például zsemlemorzsához, palacsintához, de húsokhoz mártás helyett is kiváló.

A júliusban dömpingszerűen termő málna lehetővé tette a termékkínálat bővítését, így született meg a málnaecet ötlete, mely az olasz konyhában már hosszú ideje nagy szerepet kap. Nagyanyáink mindenből készítettek ecetet, akár savanyúságot is raktak el benne, de manapság a gyümölcsecetről szinte csak az almaecet jut eszünkben, pedig minden gyümölcsből lehet ecetet készíteni. Málnaecetük jótékony hatásairól és felhasználásáról is ötleteket adnak a málnaecet termékismertetőjében.

Amiből pedig lekvárt lehet készíteni, abból „pálinkát” is. Nincs ez másként a málnával sem. A törvényi előírások miatt a hivatalos megnevezése málna párlat. Málna párlatjuk fogyasztását divesztívumként és aperitívként ajánlják.

Mézeik a dunántúli legelők különbözőségeinek megfelelően változatosak, repce, akác, hárs és vegyes virágmézek, amik különböző kiszerelésekben állnak a vásárlók rendelkezésére.

A málna korábban a házi kiskertekben mindenhol megtalálható volt, azonban mostanra jelentősen csökkent azon kertek száma, ahol akár 2-3 málnabokor is megtalálható lenne. Ezen felbuzdulva „Szedd magad a málnát!” akciókat hirdetnek, mikor mindenki a maga ütemében, akár gyermekekkel együtt szedheti a málnát. Tapasztalataik szerint a gyerekek jól elfáradnak, kikapcsolódás a család aprajának-, nagyjának.

 

Szerző: Kaj István
Forrás: https://www.mezedesmalna.hu/bemutatkozas
Fotó: Kaj István