Egy különleges ecetmúzeum Bodrogkeresztúrban, ahol tényleg mindent megtudhatunk az ecetek különleges világáról

majort
2023. 08. 19., szo – 10:37

A ma ismert Borecet Művek gondolata Formanek Ferenc fejében született meg 2006-ban. A korábban tanárként, fizikusként és kutatóként tevékenykedő vállalkozó gyermekkora óta érdeklődött a borászat és a szőlészet művészete iránt, így mikor Bodrogkeresztúrra költözött, inspirációt érzett a Tokaji borvidék hagyományaihoz való kapcsolódásra.

Látva és értékelve a tokaji gazdák generációkon keresztül ápolt hagyományait, úgy érezte, hogy még egy borászattal nem tudna többet hozzátenni a vidék értékeihez. Ehelyett egy rég elfeledett ősi hagyományt, a borecetkészítést kezdte el kutatni.

A sors játékaként, miközben vállalkozásához élelmiszermérnököt keresett, élete párjára is rátalált. Ma Képíró Anitával együtt vezetik a Borecet Műveket, mely hazánkban egyedülálló módon teremt értékből élettel teli eceteket.

Hisznek a természetben, a legtöbb alapanyag vagy saját gazdaságból, vagy helyi termelőktől érkezik hozzájuk. 

Gondosan megválogatják, hogy milyen alapanyagokat használnak, hiszen a szőlő, az alma és a többi zamatos gyümölcs hasznos beltartalmi értéke átöröklődik az eceteikbe is.

Legfőbb céljuk, hogy olyan páratlan íz-élményt adjanak felhasználóinknak, ami messze meghaladja az ecetekről alkotott minden elképzelésüket! 

Szívügyük a természetesség, és az egészség, emellett törekszenek a hagyományok megtartása mellett a gyártási folyamatok korszerűsítésére. Komoly fejlesztéseik vannak a legújabb technológiában, szem előtt tartva a termék minőségét.

Az ecetgyártás évezredes hagyományait megismerve, figyelembe véve a kedvező élettani hatásokat, szeretnék bemutatni az ecet fogyasztásának szükségességét. Kivételes ízvilággal, természetes összetételű termékeket tudnak fogyasztóiknak adni az egészségük megőrzése érdekében. A mindennapi étkezést színesebbé, az ínyenceknek jobbá teszik kedvenc ételeiket. Akik a gondosan őrzött és újraélesztett hagyományok után érdeklődnek, Bodrogkeresztúron, az Acetánia múzeumban ismerkedhetnek meg az ecet kultúrájával, történetével, múltjával. Az ide látogatókkal szívesen beszélgetnek az ecetek felhasználási sokszínűségéről, élettani hatásairól, továbbá lehetőséget adnak a változatos ízek kóstolására is.


Magyarország egyetlen ecetmúzeuma

Az Acetánia Ecetmúzeumot a Bor és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozza a jelenbe. Szeretnénk bemutatni ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kultúrális hátterét, valamint az ecet készítési eljárásokat.


Ecetkiállítás

Egyedülálló ecetmúzeum, melyben megtekinthető bor- és ecetkészítési eszközök kiállítása, a világ eceteinek gyűjteménye, továbbá videók, cikkek, receptek várnak rád! Nézd meg professzionális kisfilmünket, melyből megismerhető az ecetek történelme, technológiája és kedvező élettani hatása.
A múzeum a bodrogkeresztúri Borecet Művek pincéjében kapott helyet, és egyedi atmoszférája mellett nem csupán gasztronómiai műveltségünk szélesítéséhez járul hozzá, hanem maradandó ízélményt is nyújt a Tokaj Hegyaljai települések látogatói számára, teljesebb képet adva a táj öröksége iránt érdeklődőknek. 


Ecetkóstolás

Bemutató boltukban élménykóstolás várja a látogatókat. Kóstolás során kiskanálra pipettával csepegtetik az ízletes eceteket. Megtapasztalható a különböző ízek fantasztikus harmóniája, ahogy az ecet savassága belesimul a gyümölcsök intenzív világába.

Érdemes tehát ellátogatni Bodrogkeresztúrra, amely Tokaj-Hegyalja egyik gyöngyszeme. A finom borok, a csodálatos környezet mellett immár az ecetek különleges világát is megismerhetjük. 

 


Forrás: www.borecet.hu
Fotó: www.borecet.hu