Jersey – avagy kicsi a bors, de erős

majort
2023. 08. 09., sze – 09:51

Szilágyi Szabina kis gazdaságában úgy válogatta össze a teheneket, hogy azok teje a lehető legjobb legyen sajtkészítéshez. Így nem maradhatott ki a jersey fajta sem, hisz tejének zsírtartalma a hét százalékot is elérheti. Bár a fajta termetre kicsi, nagy potenciál rejtőzik benne.

Az állomány teljes egészét mi neveltük fel, mert szerettem volna, ha leendő teheneinket mi magunk gondozzuk borjúkoruktól. A fajták kiválasztásában nagy szerepet játszott a végső cél, a sajtkészítés, ez okból szerettem volna koncentráltabb tejű fajták egyedeiből felépíteni a gulya jelentős részét. Ugyan a szakirodalom által meghatározott termelési paraméterekből több fajta esetében is tájékozódtam, de a gyakorlatban egyik fajtát sem ismertem igazán. Természetesnek gondoltam, hogy a jersey fajtának mindenképpen helye van az induló állományban. Ennek oka, hogy a fajta rendkívül magas zsírtartalmú tej előállítására képes, másrészt pedig mérnöki gyakorlatom során – mikor először találkoztam a fajta keresztezett egyedeivel – valami megragadott ezekben a varázslatos állatokban. A holstein-frízzel keresztezett jersey jószágok kimagaslóan teljesítettek a tehenészetben, mind az általuk megtermelt tej mennyiségében, mind annak beltartalmi érétkeiben.

A fajta első képviselőjeként, második üszőként vásároltunk egy jersey x magyartarka F1-es borjút, Bambit.

Mindenekelőtt igaz rá, hogy élénkebb vérmérsékletű, mint a magyartarka egyedek. Sokan kedvelik a fajtát, ugyanakkor olvastam már olyan hirdetést is: „valaki szabadítson meg tőle” – tehát a fajtáról alkotott vélemények igencsak különböznek. A jersey előnye, hogy kistestű, így létfenntartó szükséglete is kisebb, kevesebb takarmányt fogyaszt azonos mennyiségű tej előállításához, mint egy magyartarka vagy holstein-fríz tehén. Ugyanakkor jó tejtermelő, a fajtatiszta egyedek tejzsírtartalma akár 7% felett is lehet. Ezáltal tejük rendkívül alkalmas az egyes tejtermékek – mint például a sajt – előállítására, így kisgazdaságokban igencsak helyük van. Egységnyi nyers tejből több és ízletesebb sajt állítható elő. A jersey tejét összehasonlítva más fajták egyedeinek tejével, érezhetően zsírosabb, „erősebb”, véleményem szerint önmagában kissé túlzottan is, ezért szokatlan lehet annak, aki először kóstolja. Ugyanakkor aludttejnek, ezáltal túrónak és tejfölnek mindenképp kiváló, alapanyaga ízletes és rendkívül jó minőségű tejtermékek előállítására szolgál.

A jersey fajta színei a krémszínűtől a sötét szürkésbarnáig megtalálhatók, ugyanakkor ritkábban tarka egyedek is előfordulnak.

Külleme is a tejelő típusú fajtákra jellemző: finom csontozatú, vékonyabb testalkatú. Kistestű, így hizlalásra kevésbé alkalmas, a bikaborjak jóval kisebb értéket képviselnek. Kis termetükből kifolyólag kedvelt apaállatok az üszők megtermékenyítése során, hiszen a születendő borjak kicsik, könnyű ellést eredményeznek. A kisebb üszőket szívesebben termékenyíttetjük mi is jersey spermával, a várható könnyű ellés reményében. Legtöbb esetben szexált spermát használunk, a bikaborjak alacsony értéke miatt. Gépi fejhetőségük kiváló, ugyanakkor vérmérsékletükből, „elevenségükből” következik, hogy egynémelyik egyed gépi fejéshez való szoktatása gondot okozhat a gazdáknak.

Élénkebb vérmérsékletük ellenére kötődnek gondozójukhoz, hallgatnak a nevükre, kicsit olykor olyanok, mint egy rossz gyerek, csintalan egyéniségek, azonban be tudják lopni magukat az ember szívébe. A fajta jó tulajdonságai – mint a tej magas tejzsírtartalma, a könnyű ellés, a kis termet – keresztezéssel tovább örökíthetők.

Jelenleg az állományunkban három jersey keresztezett üsző található. Bambi, aki egy F1-es jersey x magyartarka tehén, a második laktációját tölti.

Jó tejtermelő képességgel rendelkezik, géppel fejjük, fenotípusosan egyértelműen jersey jellemmel rendelkezik, így kijelenthetjük, hogy egy igencsak domináns tulajdonságokkal rendelkező fajtáról beszélünk. Bambit üszőként szexált jersey spermával termékenyíttettük – megóvva őt a nehéz elléstől. Az abból született borjú, Abby egy R1-es üsző, aki 75%-ban jersey vérhányadú (apja a Hitman nevű tenyészbika), míg 25%-ban magyartarka. Ő küllemét tekintve egyértelműen jersey, ugyanakkor fajtatársainál valamivel vastagabb, valószínűleg a magyartarka vérvonalnak köszönhetően. Ugyanakkor számomra meglepő, hogy az anyjánál jóval nyugodtabb vérmérsékletű, könnyebben kezelhető, ragaszkodó. Terveim szerint, amint eléri a tenyészérettség korát, brown swiss spermával fogjuk termékenyíttetni annak reményében, hogy egy háromfajtás keresztezett, jó tulajdonságokkal rendelkező borjút ellik majd.

Tavaly nyáron látta meg a napvilágot a harmadik jersey üsző az állományban, Sophie. Anyja egy magyartarka x vörös fríz keresztezett tehén, Suzy. A keresztezés oka egyértelműen az volt, hogy Suzy egy vékonyabb testalkatú, kissé fejlődésben visszamaradott üsző, és szerettem volna, ha nem viseli meg az ellés. Ennek elkerülése reményében rakattam szexált jersey spermával.

Kijelenthetjük, hogy jó ötlet volt, hiszen egyik reggel, amikor mentünk etetni, a kis Sophie ott várt minket épen és egészségesen az édesanyjával.

Sophie-ra is jellemző, hogy ragaszkodó, jól kezelhető üsző, fenotípusosan pedig egyértelműen hozza a jersey jelleget.

A jersey nemcsak egy fajta, sokkal inkább egy egyéniség, egy különlegesség a tehenek között, akit egy gazda vagy nagyon szeret, vagy pedig inkább nem tartja. Tejtermelés, kistermelői tevékenység folyamán, kézműves tejtermékek előállítása során rendkívül hasznos tagja a gulyának, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, erős és rakoncátlan jószág, de ahogy a mondás is tartja: „Kicsi a bors, de erős!”.

 

Forrás: Kistermelők Lapja
Fotó: Kistermelők Lapja