Újabb magyar találmány hódítja meg a világot?

majort
2023. 08. 07., h – 08:36

Petrovics István a Célgép Nagydíjon elnyerte az Év ötletéért járó díjat: találmánya nemcsak nagymértékben megkönnyítheti a méhészek munkáját, de az egész világot meghódíthatja.

István, aki testnevelés-tanárként végzett az egyetemen, és közben számtalan elektronikai, gépészeti, mechatronikai könyvet, tanulmányt olvasott, egy ideig méhészettel is foglalkozott, de egy majdnem halálos kimenetelű csípés miatt fel kellett adnia a karrierjét – írja a www.digitalhungary.hu.

„Két méhcsaláddal kezdtem, nyolc év után pedig már 45 méhcsaládom volt. Az évek során természetesen nem egyszer csípett meg méh, egyszer azonban a fejemen ért egy szúrás, ami után anafilaxiás sokkot kaptam és kis híján meghaltam" – mesélte. Ezt követően számtalan találmányötletét jegyezte le, majd találkozott a Célgép Nagydíj versenykiírásával.

„Az egyik közösségi oldalon láttam a felhívást, és azonnal fellapoztam a kis könyvemet, amibe a találmányötleteimet jegyzeteltem. Mivel a méhészet továbbra is közel állt hozzám, az egyik ilyen találmányomat kezdtem el megalkotni a műhelyemben" – mondta Petrovics István.

Megépítette a főleg újrahasznosított anyagokból készült célgépét, mely a méhészek munkájának megkönnyítésére szolgál, és automatizált sorozatgyártásra is alkalmas.

„Ez egy olyan célgép, ami a kaptárak azon belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt az időt, ami nem csekély, főként ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek, amelyekben átlagosan egyenként 25 ilyen belső tároló van" – ismertette a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmányának működését.

„A versenyen az esélytelenek nyugalmával indultam, hiszen komoly mechatronikai mérnökök vettek részt a megmérettetésen a találmányaikkal. Amikor megkaptam a különdíjat, nagyon elérzékenyültem, de egyben hatalmas elismerés is volt a számomra. Már többen megkerestek a találmány kapcsán, ami, remélem, a világ összes méhészének megkönnyítheti majd a munkáját. Az újdonságkutatás során ugyanis egyelőre nem bukkantunk hasonló találmányra."

Az ország legnagyobb gépipari szakmai versenyére 114 pályázat érkezett be, és az Év Célgépe díjat 7 kategóriában osztották ki, melyek között kiemelték az év ötletét és az év ökocélgépét is. A trófeákat egy robot kézbesítette a díjazottaknak.

 

Forrás: Agroinform.hu
Fotó: Mészáros Péter/Chemplex