Szobi Helyi Termelői Piac

majort
2023. 08. 02., sze – 08:26

Közismert, hogy mekkora hagyományai vannak a szobi térségben a zöldség- és gyümölcstermelésnek, ezért mindig nagy jelentősége van az olyan törekvéseknek, amelyek lehetővé teszik, hogy helyben kerüljenek feldolgozásra helyi termékek, illetve azok helyben piacra is találjanak.

A kézműves hagyományok továbbvitele szintén kulcsfontosságú, ezért alapvető feladat, hogy segítsék a kézműves portékák előállítását és értékesítését is. A tradicionális termékek előállításának és forgalmazásának nagy szerepe van a munkahelyek megőrzésében és újak létrehozásában, vállalkozások teremtésében. Támogatják a vidék gazdasági fellendülését, ezért minden törekvés, amely előmozdítja a helyi termék előállítás hagyományának továbbvitelét, a helyi termékek változatos kínálatát és piacra jutását, nagy jelentőséggel bír a térség számára. Ezt a célt kívánja szolgálni a Szobi Helyi Termelői Piac.

A Szobi Helyi Termelői Piac a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1-7.4.1.3-17-es felhívásának támogatásával valósult meg, melyre a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület 42 279 766 Ft támogatást nyert.

 Már az elmúlt években is működött Szobon termelői piac, de csak szezonális jelleggel - április-október között - ideiglenes helyen. A korábbi piac jóval kisebb területen működött és infrastruktúrája sem volt megfelelő erre a célra, a nehéz parkolási lehetőség és a nehezen megközelíthető mosdók miatt. Az Egyesület ezért úgy döntött - látva a keresletet a korábbi szezonális piac működése alatti tapasztalatok alapján -, hogy egy tágas, megfelelő infrastruktúrával rendelkező épületben valósítja meg az új és állandó piacteret. Szob város Önkormányzatával együttműködve, valamint többször egyeztetve végül Szobon, a Duna parton, szép környezetben, a Park utca 1. szám alatti épületre esett a választás. 

Az Egyesület előzetesen felmérte a helyi és Szobi járás területén működő piacokat, azok nyitva tartási idejét - mivel a térség kicsi és az itt működő termelők próbálnak minden alkalmat megragadni, hogy termékeiket piacra tudják vinni – ezért fontos volt olyan időpontot választani a piac nyitvatartásának, amikor az a termelőknek egy újabb lehetőséget biztosíthat az árusításra.

Elhelyezkedéséből adódóan a térség számára mindig kiemelkedő fontosságú volt a határon átnyúló kapcsolatok ápolása, ezt elősegítve az Egyesület részt kíván venni a határon átnyúló piaci kapcsolatok erősítésében is oly módon, hogy a határon túli termelők számára is helyet biztosít az új piactéren. Ezzel lehetőséget ad a helyi tradíciók kölcsönös megismerésére, valamint a gazdasági kapcsolatok további erősítésére.

A Szobi Helyi Termelői Piac 2022 óta minden második héten pénteki napon, 15 órától 18 óráig, 241 nm-en 25 fedett és fedetlen elárusítóhellyel, szociális helyiséggel, továbbá akadálymentesített mosdóval várja a termelőket és vásárlókat egyaránt.

Jelenleg állandó és alkalmi termelőkkel igyekeznek a vásárlók igényeit kielégíteni, melyek elsősorban húsáru, tojás, tejtermék, zöldségfélék, feldolgozott zöldség- és gyümölcskészítmények, aszalványok, kézműves termékek (pl. fonott kosár, kötött ruházat) teszik ki, de időnként pl.garázsvásárral is kiegészül.

A megnyitás óta több alkalommal színvonalas családi, gyermek és egyéb programokkal színesítették, népszerűsítették a piacnapokat. Mindemellett egészségügyi szűrővizsgálatokkal is összekapcsolták ezeket az alkalmakat és a jövőben is szeretnék ezt folytatni, mivel kiemelten fontosnak tartják a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzését a lakosság körében.

Bíznak abban, hogy az új piactér hamarosan az egyik legismertebb és leglátogatottabb helyi termelői értékesítési csatorna szerepét tölti majd be a Szobi járásban, kiemelt szerepet vállalva a térségi identitás erősítésében, valamint a helyi termék előállítás kultúrájának tovább örökítésében.

 

Szerző: Fieszl Csaba
Fotó: Fieszl Csaba