A chili lett az élete

majort
2023. 07. 18., k – 08:50

„Sok mindent kipróbáltam, míg végül a chiliben megtaláltam azt, ami a legközelebb áll hozzám, amivel foglalkozni szeretnék” – mondta el tudósítónknak Bárdos Viktor, akinek családi vállalkozása a Janchili termékeket készíti. A Tolna megyei Bátaszéken működő céget 2016-ban alapította tulajdonosa.

Céljuk, hogy a lehető legjobb minőség megőrzése mellett minden évben piacra dobjanak valamilyen újdonságot. Chilis termékek mellett különböző savanyúságokat is készítenek.

– Számos dologgal foglalkoztam, mígnem egyszer egy csődbe került cég nem tudott kifizetni. Ez határozta meg a későbbi sorsomat. Ültem otthon és gondolkodtam, vajon mibe tudnék belekezdeni, ami annyira sikeres lehet, hogy jól jövedelmezzen. Arra a megoldásra jutottam, hogy száztíz éves családi birtokunkkal kell kezdenem valamit – idézte fel a vállalkozás kezdeteit Bárdos Viktor.

– Paprikával kezdtem, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.

Nagyobb területre lett volna szükség a jövedelmező termeléshez, túl kicsi volt az árrés rajta. Úgyhogy finomítottunk az ötleten, mondván: a család szereti a csípős ételeket, próbálkozzunk tovább, de máshogy, mással. Fiatal korom óta szívesen főzök. Kedvelem a csípős ételeket és az ízekkel való kísérletezést, hogy a megszokottól, az otthon és a környezetemben tapasztalttól eltérjenek. Sok évig nem tudtam mit kezdeni ezzel, próbálgattam a különböző országok specialitásait, de valami mindig hiányzott a csípős mellől. Ez volt az egyedi íz utáni vágy. Ekkor került be a chili a látókörömbe. Akkor még kevésbé volt ismert és kedvelt hazánkban, a magyar csípős paprika vitte a prímet.

Ebből származott az ötlet, hogy Bárdos Viktor 2016-ban megalapítsa a Janchili márkát és ízvilágot.

– A vállalkozás megalapítása előtt hossza­san kutattam és tanultam, hogyan fejlesszem és tökéletesítsem az ötletet. A kutatás és a tanulás azóta is része a mindennapjaimnak, hogy mindig kiváló minőséget tudjak nyújtani a fogyasztóknak, a régi és az új termékekben egyaránt. Ez évi 365 napos munkát jelent, de minden percét élvezem, kivéve a jégesők alatti rettegést.

A kitartásomhoz a szüleim segítsége és támogatása éppúgy hozzájárul, mint a Janchili névhez való mély érzelmi kötődés, amivel fiatalon elhunyt öcsém előtt tisztelgek, hogy a Janchili név által is őrizzem az emlékét.

– Sem a földdel, a növényekkel és terményekkel való foglalkozás, sem az állattartás nem újdonság számomra, a családomban már a nagyszüleim is mindig rendelkeztek földdel és tartottak állatokat. Ez kapóra jött, akárcsak az, hogy sok magyar szereti az erős-csípős ízeket.

A chilihez szükséges magokat egy barátom segítségével sikerült beszerezni, közvetlenül az USA-ból.

– Innen jön a „Sponsored by Fika” felirat az üvegeken és egy szósz is, a Mr. Fika. Ezzel szerettem volna kifejezni a hálámat Fika barátomnak a segítségéért, hogy eredeti, jó minőségű magokat szerzett nekem. Azóta szenvedélyemmé vált a chili. Minden percem hozzá igazítom. A legnagyobb alázattal nyúlok minden munkafolyamathoz, a magok ültetésétől kezdve a kész szósz átadásáig. Nagy gondossággal választom ki a magokat, a palántákat magam kapálom, öntözöm, szüretelem és válogatom, majd egyedi recepteket fejlesztek, hogy megalkossam a szószokat, a savanyúságokat és az őrleményeket. Személyes garanciát vállalok rá, hogy a termékeim vásárlói mindig kiváló minőséget élvezhetnek, a kézművesség csodájával.

Bárdos Viktor azt mondja, egyre többen kedvelik itthon a chilit, sokféle változatával együtt.

– A mindennapok tapasztalatai és a fogyasztók bizalma mind hozzájárult, hogy a Janchili 2020-ra bőven kinőtte szülővárosomat, Bátaszéket és környékét. Már a hazai chilikedvelők körében is padlógázzal tör az élre. Rengeteg fizikai munka, kísérletezés és kudarc van abban, hogy sikerült erre a szintre eljutni, de úgy érzem, ez volt az az út, amit régóta kerestem.

Idén sikerült újabb területtel bővíteni a birtokot, amivel – reményeim szerint – a chiliszószok utáni egyre nagyobb igényt maradéktalanul ki tudom szolgálni, a megszokott minőségben. Fél hektáron chilit, 1,5 hektáron zöldségeket termelünk, mivel minden alapanyagunkat magunk állítjuk elő. Fél hektár levendulánk is van. Abból is különböző termékeket készítünk. Kézművesteraszunkon számos programot tartunk.

A chilire visszatérve, nemcsak finom, hanem egészséges is.

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé. A chili – melynek fő hatóanyaga a kapszaicin – rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve különféle savak károsító hatásától. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.

A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából vagy paprikából és más növényekből együtt, különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják.

Kismértékben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet a fogyasztása.

Bárdos Viktor reményei beváltak, hét esztendő alatt széles körben ismertté váltak a Janchili termékek.

– A termékeink, köztük a különlegességek, már számos üzlet polcain, éttermekben, fesztiválokon is fellelhetők. Web­shopunkban bárki számára kényelmesen elérhetők. A Janchili szószok ízélménye, az üvegcsék megjelenése mind azt tükrözi, amit a világról gondolok: modern külső, fiatalos lendület és brutális erő. De ne rémüljön meg senki, nemcsak erős termékeink vannak, mert azokra is gondoltam, akiknek nem az élete az extra erős íz, hanem valamilyen különlegességet szeretnének megkóstolni.

Számos szósz és más készítményem csak leheletnyit csíp, és 2022-ben megjelent néhány chilimentes készítményem is

A családi vállalkozás fejlesztéseket tervez. Pályázati pénz segítségével új üzemet szeretnének építeni, mely nemcsak a feldolgozás kapacitását, hanem a raktározási lehetőségeket is növelné.

– A Janchili-chilibirodalomban a fejlő­dés, a tanulás nem áll meg, az ötletek nem fogynak el, mert maximális szenvedéllyel végzem a munkámat. Szeretném az embereknek az étel élvezetét nyújtani, hogy az ne merüljön ki abban, hogy három tányérral is megeszünk ugyanabból az ételből. Egyébként az extra erős szószokkal ez úgysem menne.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/ Bella Huba
Fotó: Bárdos Viktor