Színes programkavalkáddal készülnek a XXVII. Jász Világtalálkozóra

majort
2023. 06. 29., cs – 10:53

Több ezer látogatót várnak a XXVII. Jász Világtalálkozóra, melynek idén június 30. és július 2. között Jászdózsa ad otthont. Az élő hagyományokra, helyi értékek bemutatására épülő rendezvény lehetőséget ad a generációk kapcsolatának erősítésére, a jász öntudat kifejezésére és a szórakozásra is.

A kulturális, hagyományőrző seregszemlére színes programkavalkáddal készülnek a szervezők.

A kísérő programok egyik helyszíne lesz a jászdózsai könyvtár, ahol ottjártunkkor a település első régészeti kiállítását Baranyiné Csomor Katalin ajánlotta a látogatók figyelmébe

Jászdózsa önkormányzata a Jászok Egyesületével, a helyi intézmények és közösségek, önkéntesek közreműködésével immár második alkalommal szervezi meg a szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok legnagyobb ünnepét. A háromnapos rendezvény részleteiről Baranyiné Csomor Katalin közművelődési szakembert, a program főszervezőjét kérdeztük.

– Az ünnepélyes megnyitókat és a zárórendezvényt a hagyományoknak megfelelően szerveztük meg. Természetesen minden korosztályra gondoltunk, ezért a programot úgy állítottuk össze, hogy a három nap során mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Fontos szempont volt az is, hogy olyan előadóknak is bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk, akik ugyan nem Jászdózsán élnek, de kötődnek a településhez. Elfogadta meghívásunkat például Bodonyi Béla jászdózsai születésű válogatott labdarúgó, akivel szombaton délután fél ötkor Szabó Bea, a Ridikül Magazin jászdózsai gyökerekkel rendelkező főszerkesztője beszélget a könyvtár udvarán – avatott be a szervezés részleteibe Baranyiné Csomor Katalin.

Június 30-án délután fél kettőkor ünnepi testvértelepülési üléssel kezdődik a XXVII. Jász Világtalálkozó, melyen Csíkszentsimon-Csatószeg és Jászdózsa önkormányzata 25 éves testvértelepülési kapcsolatát újítják meg. A rendezvény pénteki ünnepélyes megnyitóját követően kiállítás nyílik a Dósai Alkotótábor elmúlt 23 évéből a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A Csíkszentsimoni Fúvószenekar és a Bekecs Együttes Népzenei koncertjével folytatódik a program, majd futóverseny, a régi tánciskolák világát megidéző Szerenád színpadi előadás, majd a pozsonyi csatának emléket állító Jász-Tűzgyújtás és a Retrozóna zenekar bulija várja az érdeklődőket. Július elsején szombaton zenés reggeli ébresztővel indul a nap. Ezután a jászok főpapi szentmiséjét Dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja fél kilenckor a Szent Mihály Főangyal Templomban, majd a jász települések díszes felvonulásával következik.

A díszünnepségen a hagyományoknak megfelelően látványos ceremónia keretében adják át a Jászságért Díjat és ekkor iktatják be hivatalosan az új jászkapitányt, Kiss Gábort. Az ünnepség zárása után az íjászok összefogásával Jász Nyílzáport mutatnak be – tudtuk meg a közművelődési szakembertől. 

A látogatók a rendezvény második napján számos kulturális, szórakoztató program közül válogathatnak. Bemutatkoznak a jász és kirajzott települések művészeti, hagyományőrző csoportjai, de egyebek mellett lesz mesefolyam, íjászos kalandozás, időutazás a Tájházban, kosárfonás a Tábori Emlékházban, élőszavas mesemondás Bajzáth Máriával és mesekocsma felnőtteknek. Szombaton este Kóródi Anikó operaénekes és Dr. Réz Lóránt orgonaművész lélekemelő előadása varázsolja el a közönséget a templomban. Fellép a Budapest Bár, Horváth Tamás és a Pezsgő Zenekar. 

Vízijáték zárja a programsorozatot

A XXVII. Jász Világtalálkozó utolsó napját többek között horgászverseny, veterán autók, motorok felvonulása, jászsági ifjú tehetségek műsora, koncertek színesítik. Gasztronómiai élményekben is bővelkedik a nap, megrendezik a jász ízek főzőversenyét, de lesz perkelt torta bemutató és pálinkamustra is. A záróünnepséget a Szentpéteri Csilla Band koncertje követi a Szent Mihály téren, majd vízi játék zárja a háromnapos rendezvényt. A kísérő programok sorában több helyszínen helyi és elszármazott gyűjtők, alkotók kiállításait tekinthetik meg a látogatók, de sok más mellett lesz kézműves- és kirakodó vásár, szelfipont és mesepatika is. 

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vesz részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várják a látogatókat.

 

Forrás: SZOLJON
Fotó: Illés Anita