Óvodai konyha fejlesztése a Vidékfejlesztési program támogatásával Csapin

majort
2023. 06. 28., sze – 09:34

Csapi Kis Herceg Térségi Óvoda a Vidékfejlesztési Program támogatásával újíthatta meg konyháját, ezzel egészségesebb étkezési feltételeket nyújtva az ott étkező gyermekeknek és szociálisan rászorultaknak.

Csapi Kis Herceg Térségi Óvoda És Konyha a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 kódszámú, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület felhívására „Az óvodai konyha fejlesztése eszközbeszerzéssel” című támogatási kérelmet nyújtott be.

A projektötlet pozitív elbírálásban és támogatásban részesült. A 3389341357 projekt azonosítóval rendelkező elképzelés a 90%-os intenzitású támogatásnak köszönhetően 8 664 588 Ft állami és európai uniós támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 9 627 320 Ft, melynek megvalósításához az önkormányzat 962 732 Ft önerőt társít.

A vissza nem térítendő támogatás összege 8 664 588 Ft, amelyet a pályázó új konyhai eszközök beszerzésére, továbbá a projekt előkészítés és a projekt menedzsmentre, valamint a projekttel kapcsolatos kötelezően előírt nyilvánosság, és marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei megvalósítására fordít.

A beszerzett új eszközök:3 db Gázos ételfőző üst, 1 db Tányér- és pohármosogató gép, 1 db Fagyasztószekrény, 1 db Elektromos olajsütő, 1 db Hűtőszekrény, 1 db Burgonyakoptató, 4 db Ételtároló badella, 1 db Rozsdamentes fazék, 2 db Rozsdamentes lábas, 2 db Fedő, 60 db Lapostányér, 50 db Főzelékes tál, 5 db Vágólap, 24 db GN edény, 1 db Thermo láda, 2 db Hulladéktároló.

Az uniós és állami támogatásból történt konyhafejlesztés egészségesebb étkezési feltételeket eredményez az ellátottak számára. Az óvoda és a hozzá tartozó konyha több száz ételadagot állít elő naponta. Speciális intézményként szociálisan rászoruló és veszélyeztetett környezetben élő gyermekek speciális nevelését látja el, országosan egyedülállóan, bentlakásos, kollégiumi jelleggel. Ezért is nagyon fontos, hogy ezek a kisgyermekek megfelelő ellátásban részesüljenek, ami az állami és uniós támogatásnak köszönhetően meg is valósulhat, így egészségesebb étkezési feltételeket eredményez az ellátottak számára.

A pályázatból beszerzett eszközök kis fogyasztásúak, kevésbé károsak a környezetre, az üzemelési költségeik alacsonyabbak, mivel az eszközök kiemelten jó energetikai jellemzőkkel rendelkeznek. Így a tervezett beszerzéssel csökken a működő rendszerek CO2 kibocsátása, valamint alacsonyabbak lesznek az energia számlák.

A fejlesztés hatására az intézményi és fizetős fogyasztók elégedettsége növekszik, a főzőkonyha megfelel a hatályos jogszabályi előírásoknak.

 

Forrás: ZAOL
Fotó: facebook.com/csapifalu