Újra forog a Vízimalom helyreállított kereke a Vácrátóti Botanikus Kertben

majort
2023. 06. 27., k – 10:39

A beruházás az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, valamint a fenntartó Ökológiai Kutatóközpont saját forrásából valósult meg.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye és ökoturisztikai attrakciója, amelyet egy 200 éves történeti kert foglal magába. A kert évente több mint százezer látogatót fogad.

A romantikus tájképi kert vizekben is bővelkedik. Az összesen öt tóból álló tórendszert a Kertet átszelő Sződrákosi-patak táplálja.

A vízfelületeknek fontos szerepük van a tájképi kertrészek harmonikus és esztétikus látványában, de azok mikroklímájának alakításában is, s egyben az öntözővizet is biztosítják. Fenntartásuk jelentős kihívás, a vízi létesítmények rekonstrukciója pedig időről-időre magas forrásigényű beruházási feladat.

Az egyedi sziklaformációkkal, vizekkel és építményekkel tagolt különleges kertrész fejlesztésének első ütemében helyreállított Kis-tó és vízszabályozási rendszer immáron lehetővé teszi, hogy a Vízimalom kereke is újra forogjon, amelyet több éves kényszerpihenőt követően az Intézmény saját erőből állított helyre.

A következő években folytatni kívánják mind a vízi létesítmények, mind a kerti építmények rekonstrukcióját, hogy a néhány év múlva 75 éves fennállását ünneplő, egyszerre természetvédelmi és műemléki oltalmat élvező létesítmény folyamatosan fejlődjön és a jeles évfordulóra mindenki örömére régi fényében pompázzon.

A vácrátóti Botanikus Kertet Vigyázó Sándor gróf alapította. Hatalmas területén 13 ezer fajta növény él. A természetközeli és a geometrikus kertrészek között kacskaringós utak vezetnek, látogatható botanikai gyűjteményei a fásszárú növények, a rendszertani, az évelő, a sziklakerti és az üvegházi gyűjtemények.

 

Forrás: Csodálatos Magyarország/ Halász Gabi     
Fotó: botanikuskert.hu