Átadták a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat

majort
2023. 06. 26., h – 11:27

Immár tizenötödik alkalommal adták át június 23-án, Alsómocsoládon a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjakat, amelyek erkölcsi elismerések mindazoknak, akik kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik falugondnoki feladatukat. Elismerések azoknak a vidékfejlesztő szakembereknek, közösségfejlesztőknek, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek az egymás közötti hídépítésben, a szakértők és a helyi lakosság közötti párbeszédben.

A rangos bíráló bizottság Kemény Bertalan Falufejlesztési Nagydíjat adományozott Dr. Eperjesi Tamás térség-, vidék- és falufejlesztőnek. Nevéhez köthető számtalan fejlesztési program, melyekben nem csupán tervezési, hanem megvalósítási szerepet is vállalt, települési, térségi és országos szinten egyaránt. Egyformán otthon van a térségfejlesztésben, a kistelepülési könyvtárak, az integrált közösségi terek, a településfejlesztésre alakult helyi és térségi szervezetek, LEADER akciócsoportok életében. A Kis-Térség Fejlesztők Szakmai Egyesületének meghatározó személyisége, aki Mindig együttműködésekben, hálózatokban gondolkodik, a komplex fejlesztések elkötelezett híve.

Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjban részesült az idén még Kőváriné Dr. Bartha Ágnes térség-, vidék- és falufejlesztő, valamint Rézműves Melinda vidék- és falufejlesztő.

Kőváriné Dr. Bartha Ágnes aktív szereplője a vidékfejlesztési szakemberek országos- és helyi együttműködésének. Az általa vezetett szervezetek szakmai tevékenysége, rendezvényei, érdekvédelmi-, oktatási és tudásmegosztó tevékenységei országosan ismert, idézett szakemberré teszik. Az együttműködésre építő, falusi szociális gazdálkodás egyik legelismertebb hazai közéleti szakértőjeként évek óta résztvevője különböző mezőgazdasági-, vidék-, térség- és közösségfejlesztő helyi programoknak.

Rézműves Melinda megálmodója és létrehozója a világ első és egytelen cigány tájházának Hodászon, amely élő oktató- és alkotóházként működik. Sokat tesz a hagyományos cigány kismesterségek szellemi örökségének oktatásáért, a népi kultúra, a tradicionális faluközösségek megőrzéséért, egyik ötletgazdája a Czinka Panna vidékfejlesztői ösztöndíjprogramnak. 2022 decembere óta a fővárosi önkormányzat által működtett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) igazgatója.

Az ünnepélyen a Határoltul példamutató munka elismerésére létrehozott Kemény Bertalan emléklap elismerést kapott Szász Hajnal, a Gyulafehérvári Caritas Szocio-Medikális Ágazat Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön szolgálatot teljesítő falugondnok. Valamint Kemény Bertalan emléklap elismerésben részesült a hosszú szolgálati idő alatt tanúsított lelkiismeretes és példamutató munkájáért Antalics Jánosné Szanda Község tanyagondnoka, Auer Gyula Egervölgy Község falugondnok, Bebők Zoltánné Nagydém Község falugondnoka, Berta Tibor Halogy Község falugondnoka, Farkas Ildikó Mórahalom Város tanyagondnoka, Fekete Imre Mindszentkálla Község falugondnoka, Kovács Zsolt Kisrákos Község falugondnoka, Pipicz Imre Ásotthalom Nagyközség tanyagondnoka, illetve Szkok Róbertné Csatka Község falugondnoka.

Az ünnepi eseményen Dicső László, a település polgármestere ünnepi beszédével üdvözölte a vendégeket, amelyben Kemény Bertalan gondolatait idézte fel a falugondnokságról.

Az ünnepi köszöntő után Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójának előadását hallgathatták meg a résztvevők a Falun élő ember kincs címmel. Majd Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület alapító vezetője mutatta be az Egyesület munkáját, illetve Lengyelné Bencze Viktória, a KIFESZ főtitkára, a Borsod - Torna - Gömör Vidékfejlesztési Egyesület (BTGE) munkaszervezetének vezetője Kistérségtől a vidékfejlesztésig címmel tartott előadást.

A délután folyamán Eperjesi Tamás, a Kemény Bertalan Díjbizottság tagjának a moderálásában kerekasztal beszélgetés várta a résztvevőket a Magyar vidék helyzetéről és kitörési pontjairól az előadások tükrében.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat együttműködő partnerként vett részt a rendezvényen.

 

Forrás: Falufejlesztési Társaság
Fotó: Bedő Andrea