Ágnes Kézműves Termékei - Pljesovszki Ágnes kistermelő

majort
2023. 06. 25., v – 10:09

Pljesovszki Ágnes kistermelő vállalkozásának története 2018-ban indult útjára. Egy rendezvényen voltak párjával látogatóként, amikor is egy küllemre nagyon megnyerő terméket láttak meg.

Kismamaként azonnal kíváncsi lett, vajon milyen is lehet. Kóstolási lehetőség híján megvásárolták az áhított „finomságot”, hazaérve egyre izgatottabban várta, hogy végre kibonthassa és elfogyassza. Miután megízlelte, egymásra néztek a párjával és rögtön tudták, hogy belevágnak az álmaik megvalósításába. A feltételeik adottak voltak ahhoz, hogy elindítsák elképzelésüket, hiszen termőfölddel és gyümölcsössel is rendelkeztek. Elkezdték a saját ízvilágukra jellemző hagyományos lekvárok és dzsemek, valamint a különféle dzsemkülönlegességek készítését Ágnes Kézműves Termékei néven. Saját gazdaságból, saját készítésű termékek saját receptúra, egyedi íz világ alapján.

2019. decemberében volt az első vásárjuk Békéscsabán, ahol örömmel látták, hogy igen nagy az érdeklődés ezen termékek iránt a fogyasztók részéről. Sajnos 2020-ban az első nagyobb rendezvény előtt rendelték el a járvány miatti lezárásokat, kicsit elszomorodtak, hiszen nem volt látható, hogy ebben a helyzetben mit is hozhat a jövő. Így más alternatívában is gondolkozni kezdtek. Mivel Ágnes imádja a virágokat, számára nem volt kérdéses, hogy mi lesz a másik fő csapásirány, elkezdtek foglalkozni a krizantémneveléssel is.

Mikor a virágokkal elkezdett a piacra járni, arra gondolt, hogy viszi magával a termékeket is, hiszen veszíteni valója nincs, azok már készen sorakoztak a raktárban, értékesítésre várva. Szerencsére az érdeklődés töretlen maradt a lezárás alatt, után is, így a virág mellett a termékek is jól fogytak. A bizonytalan kezdet után egyre több kézműves vásáron jelentek meg, és egyre többfelé kaptak meghívásokat is.  A 2021-es évben nagyon sok rendezvényen vettek részt, nagyon sok ismeretséget, barátságot kötöttek. 

Az évek során termékpalettájuk folyamatos bővült, megjelentek a savanyúságok, valamint a vadon termő növények feldolgozásával is igyekeztek minél szélesebb vásárlói kört elérni. Vásárlóik ajánlásával egy szakmai bizottság döntése alapján, 2022-ben elnyerték a Viharsarok Brand kitüntető címet. Hatalmas megtiszteltetés volt számukra, mert ez egyfajta pozitív visszacsatolás a tevékenységükről. Szintén 2022-ben a Kondorosi Betyárnapokon a dzsemek versenyén első helyezést értek el, amire szintén nagyon büszkék. Nagyon fontos számukra a minőség, a tradíció, a hagyomány, de mellette a megújulás is jellemzi termékeiket. Törekednek arra, hogy megőrizzék a gyümölcs valódi ízét, ezért minimális hozzáadott cukorral dolgoznak. Több visszatérő cukorbeteg vásárlójuk is van, akik nyugodtan és szívesen fogyasztják termékeiket.

2022-ben elnyertek egy Mezőgazdasági kisüzemek támogatása pályázatot, melynek keretén belül a már meglévő gazdaságukat fejleszteni tudják.  Gyümölcsöst telepítenek, felújították a fóliákat, közel 800 férőhelyes tojóházat hoznak létre, mely megvalósítása után nem csak nyerstojás beszállítók lesznek, hanem száraztésztával is bővíteni fogják termékpalettájukat. Az álmuk tovább fejlődik, szeretnének egy jól működő, több lábon álló gazdaságot működtetni.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert