A legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista

majort
2023. 06. 24., szo – 09:00

Több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását az idén 75 éves Univer-Product Zrt. hetényegyházi üzemének közel 8 milliárd forint értékű, kapacitásbővítő beruházásával.

A mintegy négymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással megépült, 8400 négyzetméter alapterületű üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat.

Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több mint 30 százaléka exportból származik.

Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer-Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. A Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer-Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre. Az üzem mellett az új csarnokban helyet kapott a raktár, mikrobiológiai labor, tárgyalók és szociális helyiségek. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több mint 30 százaléka exportból származik. A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.

Molitorisz Károly, az Univer-Product Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy 2020 májusában adták be az üzemfejlesztésre irányuló pályázatot a Pénzügyminisztérium felé, majd a pozitív elbírálás után 2021 tavaszán kezdődtek a régi épület bontási munkálatai, és másfél év múlva kapták meg a használatbavételi engedélyt. A teljesen megújult üzem új üvegtöltőjével egy műszak alatt 60 ezer üveget töltenek meg termékeikkel, szemben a korábbi 20 ezerrel. Új, mintegy egymilliárd forintos tubustöltő sor is helyet kapott a fejlesztésben.

– A beruházásnak köszönhetően az Univer-Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek – hangsúlyozta Molitorisz Károly, hozzátéve, hogy a 7,8 milliárd forintos beruházáshoz mintegy négymilliárd vissza nem térítendő támogatást biztosított a Pénzügyminisztérium.

– A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállás 75 éves történetük során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is – jelentette ki Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: az elmúlt 75 esztendő olyan történeti példázat, melyben az Univer országhatáron túl is védjeggyé vált. Kiemelte, hogy az Univer a magyar mezőgazdaság csúcsterméke, s az új beruházás tovább erősíti a hungarikum jelleget. Mint fogalmazott, számos hasonló beruházás előkészületei zajlanak most is hazánkban.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy az Univer történetében mindig meghatározó szerepe volt a fejlesztéseknek. Kiemelte, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a hazai piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése. Az államtitkár az élelmiszerbiztonság fontosságát hangsúlyozta, amihez nagy szükség van az olyan magyar vállalkozásokra, amelyek készek és képesek részt venni ebben azt építő munkában.

 

Forrás: Baon
Fotó: Bús Csaba