Agrár-generációváltás a gyakorlatban

majort
2023. 06. 22., cs – 09:57

A Szigeti Farm agrártanácsadó cég június 15-én bensőséges ünnepi partnertalálkozót tartott a családi vállalkozás szakmár-kistényi állattartó telepén, a generációváltásról az agráriumban. A Kalocsa környékén gazdálkodó Szigeti család mintegy száz üzletfele jött el személyesen meggyőződni róla, hogy szakértelemmel párosítva hogyan sikerült gyümölcsözővé tenniük a hagyományos vidéki életforma őrzését.

Különösen érdekessé tette a Szigeti Farm partnertalálkozóját, hogy a család legidősebb tagja, a Szigeti Jánosné Pécsi Terézia nemrég töltötte be 90. életévét. A mezőgazdaságból nyugdíjba vonult gazdaasszonyt az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkamara, a Bács-Kiskun és a Tolna Vármegyei Önkormányzat tisztségviselői, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese és igazgatója, és környékbeli polgármesterek is köszöntötték.

A hagyományőrző népművészeti bemutató megtekintése előtt és közben helyi termékekből készített ételeket kóstolhattak az üzletfelek és notabilitások.

A céget vezető Szigeti Tamás agrármérnök köszöntőjében felidézte, hogy fél éven keresztül vitázott a család a rendezvénynek helyet adó épület megvalósításáról, amit végül Nagy István agrárminiszter avatott fel. Idézte édesapja kritikáját, aki kifogásolta, hogy „ez nem termelő beruházás”. Csakhogy az utóbbi három évben annyi agrárfórumot, üzleti és családi találkozót tartottak a farmon, hogy egyértelműen indokolt volt a beruházás.

Szigeti Tamás köszöntőjében elmondta, hogy cégük eddig 5 milliárd forint támogatás elnyeréséhez segítette hozzá a partnereit. A mai gazdasági helyzetben ezt figyelemre méltó összegnek tartja – akárcsak azt, hogy gazdálkodó partnereik egyetlen pályázatot sem mondtak vissza forráshiányra hivatkozva, mindegyik általuk segített pályázat megvalósításába belevágtak.

A cégvezető megköszönte a kormánynak és az Agrárminisztériumnak nehéz ügyeket is felvállaltak, például az öntözés fejlesztését, az osztatlan közös tulajdon megszüntetését és az agrár–generációváltás megvalósítását.

Egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy év végén több új jogszabály jelenik meg és új támogatások válnak elérhetővé, amelyek szintén a nemzedékváltás megvalósítását szolgálják.

Lantos Gergely, az Agrárminisztérium főosztályvezetője az agrár-generációváltás szükségességéről, illetve az ezzel kapcsolatban ősszel megjelenő jogszabályokról és támogatási lehetőségekről beszélt.

A generációváltást és az agráriumhoz kötődő vidéki vállalkozások beindítását is támogatja a Közös Agrárpolitika.

Bár az előző agrártámogatási ciklusban is voltak a generációs megújulást segítő intézkedések, a Magyarország által az új KAP-hoz készített 2023-2027 közötti stratégiai terv még több forrást rendel a nemzedékváltás ösztönzéséhez és a fiatalok vidéken tartásához. Ennek első lépéseként, a vonatkozó jogszabályok átalakításával leegyszerűsítette a kormány a családi gazdaságok átadását.

Tudósítónk kérdésére Szigeti Tamás elmondta, hogy saját példájuk alapján az agrár-generációváltást nem tudja éles váltásként elképzelni.

A különböző nemzedékek együttműködéséről van szó. Náluk a család három generációjának minden tagja együtt építi a gazdaságot, ki-ki a tapasztalatai és a munkabírása alapján veszi ki a részét a munkából.

Ezáltal a fiatalok fokozatosan elsajátítják a mezőgazdasági vállalkozás mindennapi teendőit, és az idősebbek is fokozatosan, az évtizedek során felhalmozott tudásukkal és tapasztalatukkal együtt adhatják át a felelősséget.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat kiállító partnerként vett részt a rendezvényen, ahol termelőink és a Hálózat munkatársai várták a látogatókat.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Fotó: Török Gergely