Családi levendulanap Pannonhalmán

majort
2023. 06. 20., k – 08:59

Szedd magad! A levendulásban, kézműves-foglalkozások, kisvasút, csokoládékóstoló és illatmúzeum-látogatás - aktív családi napra hív a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ a Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykertbe június 24-én, szombaton.

Aki szereti a színes, mozgalmas családi programokat, szombatra ne tervezzen más programot, a családi levendulanap ugyanis egész napra jó szórakozást ígér! A programok reggel kilenckor kezdődnek, amikor egy bringatúrához lehet csatlakozni, de akár reggeli jógával is indíthatjuk a napot a hangulatos apátsági gyógynövénykertben.

A nap fő programja a Szedd magad! Akció lesz 10 órakor, amelynek keretében bárki megszedheti saját illatos levendulacsokrát az apátsági levendulásban, emlékül a napfényes pannonhalmi dombokról. Érdemes csatlakozni, és az apátság árnyékában, festői környezetben megismerkedni az egyik legsokoldalúbb és legszebb gyógynövényünkkel. Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek nemcsak szedhetik, hanem meg is alkothatják a saját levendulájukat a kézműves workshopokon: levendulaolajos üveg és textilszatyorfestésben, valamint levenduláskosár-készítésben is kipróbálhatják magukat.

A levendulanap programjai a testnek és léleknek egyaránt kínálnak csemegét: az ínyencek például csokoládékóstolón vehetnek részt, az érzékeiket pedig a különleges illatmúzeumban és a gyógynövénykertben kényeztethetik, szakértő tárlatvezetés mellett.

A sportos látogatók kétórás gyalogtúrán barangolhatnak a gyönyörű Pannonhalmi-dombságon - az útvonal gyerekekkel is könnyen bejárható -, a bevállalósalc pedig e-bike-túrán járhatják be a tájat, amelyhez a szervezők biztosítják az elektromos kerékpárokat. A nap folyamán három alkalommal útnak indul a pannonhalmi kisvasút is, hogy körbevigye az utasait a város körül.

A családi levendulanap minden programja ingyenes, de egyes eseményekre - mint a csokoládékóstoló, az illatmúzeum-látogatás, a jóga és az e-bike túra - előzetes regisztráció szükséges, erről, valamint a részletes programról az esemény Facebook-oldalán található bővebb információ.

Székely Rita, a Magyar Natúrpark Szövetség főtitkára szerint sokan még a környékbeliek közül sem tudják, micsoda kincseket rejt Pannonhalma és közvetlen környéke. „Itt egy helyen vannak jelen a történelmi épített emlékek és a gyönyörű természeti környezet, a táj tökéletes az aktív pihenésre. Az a célunk, hogy minél többen ismerjék meg a natúrparki térségeket, és fedezzék fel a bennük rejlő lehetőségeket” – mondta Székely Rita. A magyarországi natúrparkok országszerte tíz helyszínen szerveznek hasonló családi napot.

Keresse a családi levendulanap részletes programját a Facebookon: https://www.facebook.com/events/933762941223594

 

Forrás: Kisalföld
Fotó: Facebook/családi levendulanap