A gyermekekért és a fiatalokért is sokat tett az önkormányzat a fejlesztésekkel Álmosdon

majort
2023. 06. 13., k – 13:34

Minibölcsődét adtak át csütörtökön Álmosdon: a beruházás 138 millió 139 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, az új épület 122 millió forintból létesült, eszközbeszerzésre 5 milliót költhettek, a maradék a tervezés, műszaki ellenőrzés és egyéb kapcsolódó munkák költsége volt – ismertette Tóth Sándor polgármester az eseményen.

– Nagy könnyebbség a település fiataljainak, hogy méltó körülmények között hagyhatják gyermekeiket, amikor munkába állnak. Az új intézmény segítség a környező települések lakóinak is, továbbá hat új munkahelyet jelent – mondta a polgármester. Hozzátette: a minibölcsőde az óvodával szemközt épült fel, így az iskolával együtt a falu központjában alakítottak ki egy oktatási és sportközpontot, hiszen van itt rekortán- és ovis műfüves pálya is.

– Álmosd az egyik legnagyobb nyertese a magyar vidékfejlesztési programnak – jelentette ki Tasó László, a térség országgyűlési képviselője. A minibölcsőde után a résztvevők átadták az álmosdi Ifjúsági Klub kertjében létesített szabadtéri kondiparkot is.

Újabb lépések, hogy még élhetőbb legyen Álmosd

– Nagy könnyebbség a település fiataljainak, hogy méltó körülmények között hagyhatják gyermekeiket, amikor munkába állnak. Az új intézmény segítség a környező települések lakóinak is, továbbá hat új munkahelyet jelent – mondta Tóth Sándor polgármester az álmosdi minibölcsőde átadóünnepségén. Részletezte: a bölcsődében 2 csoportszoba van a kiszolgálóhelyiségekkel, 189 négyzetméteren, az épület akadálymentes és energetikailag is korszerű. A nap folyamán később átadott szabadtéri kondiparkról elmondta, arra az önkormányzat 13 millió 903 ezer forint támogatást kapott, a bekerülési összeg 95 százalékát. – Így a fiatalok a rekortán focipálya után újabb lehetőséget kapnak az egészséges életmódot szolgáló testedzéshez – tette hozzá.

Továbbviszik a lelkesedést

Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke felidézte, az első uniós bölcsődepályázatok idején 12 pályázat érkezett, akkor még Álmosdon kevés volt hozzá a gyerek, 2019-re azonban a település „megérett” rá. A szülők gyermekeket vállalnak, és itt akarnak élni, így szükség van az alapintézményekre, bölcsődére, iskolára, de akár sportlétesítményekre is, melyek hozzásegítik a lakókat ahhoz, hogy itt is teljes életet élhessenek, mint az ország más részein.

– Csodálatos dolog települést fejleszteni! Itt vannak a környék polgármesterei is, ami megmutatja a fejlesztés következő lépcsőfokát: hogyan tudunk együtt gondolkodni, a fejlesztéseket koordinálni, az intézményi ellátásban együttműködni, közösen munkahelyeket teremteni, megoldani a közlekedési helyzeteket – mondta Pajna Zoltán. – Fontos, amikor a gyermek közösségbe kerül, és ennek most már megvan Álmosdon az első láncszeme, illetve a többi is az iskola végéig – emelte ki Tasó László országgyűlési képviselő. Emlékeztetett: amikor a támogatások kapcsán a döntéshozók összeállítják a programokat, tudják, mire van szükség vidéken: minden olyanra, amire egy nagyvárosban. Visszatérve Álmosdhoz, megjegyezte: fontos, hogy mind többen itt maradjanak. – A távolság kezd lerövidülni, az utak jobbak lettek, és az informatika világával sok minden elérhető. Csak az idővel harcolunk, mert nem tudunk mindent akkorra idehozni, amikorra szeretnénk. Az idő azonban nem múlik, hanem telik; nyomot hagyunk, és a gyerekeink továbbviszik a lelkesedésünket, szellemiségünket – mondta.

Tizenkét családnak segít

Plavecz Beáta, a Chernel József Önkormányzati Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetője elmondta, először aggódtak, be tudják-e tölteni a bölcsődét, majd kiderült, még több férőhelyre lett volna igény. Most 12 családnak segít a tágas, a 21. század igényeinek megfelelő létesítmény, hogy az anya vissza tudjon menni dolgozni.

 

Forrás: Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Haon