Mangalica sertéstartó gazdaság fejlesztése Székkutason

majort
2023. 05. 12., p – 09:09

Az elmúlt években, a Leader fejlesztések lehetőséget biztosítottak a gazdálkodóknak, a termelési eszközeik fejlesztéséhez, beszerzéséhez és ez különösen fontos volt, egy állattartással foglalkozó családi gazdaságban.

A Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület, mint Leader akciócsoport, az elmúlt támogatási ciklusban, a Hódmezővásárhelyi és Makói Járásban fekvő településeken kiemelten támogatta az őstermelők, családi gazdálkodók fejlesztési igényeit. Ezeket a lehetőségeket, pályázati felhívásokat használta ki Krumesz Henrik székkutasi gazdálkodó, akinek így lehetősége volt különböző eszközbeszerzéseket megvalósítani.

A VP6-19.2.1.-84-6-17 kódszámú felhívás esetében, szántóföldi munkákra és szálastakarmány előállításra alkalmas gépeket vásároltak, úgymint mélylazító, tárcsa, fűkasza, rendsodró, ágaprító. Mindezeket nettó 9,84 millió forint értékben, ahol is a támogatási összeg 4,92 millió forint volt. A VP6-19.2.1.-84-7.1-19 kódszámú felhívás esetében, anyagmozgatási gépet, egy törzscsuklós kisrakodót szereztek be, melyre a kiegészítő adapterek, raklapvilla, bálavilla is megvásárlásra került, együtt nettó 9,14 millió forint összegben, itt a támogatási összeg 3 millió forint volt. Az első pályázat megvalósításával a szántóföldi bérmunka egy részének kiváltása volt az elsődleges cél, a másodikkal pedig az állattartó telep anyagmozgatási munkáinak hatékonyabbá tétele.

105 hektár szántón gazdálkodnak, az általuk megművelt területek Hódmezővásárhelyen és Székkutason találhatóak. Első sorban búzát, kukoricát, napraforgót és árpát termesztenek. Az állattartó telep Székkutason található ahol mangalica törzstenyészetben, cirka 50 kocával és a szaporulatával foglalkoznak

Jövőbeli célok közé tartozik az állattartó telep esetében, a fialtatás és a hizlalás növelése, a férőhely kapacitás bővítésével. Illetve termékpálya minél nagyobb részének lefedéséhez szeretnének a mangalica sertések egy részét helyben feldolgozni, annak érdekében, hogy magas minőségű termékeket állítsanak elő.

A vidéki térségekben, a Leader pályázati felhívások és források is lehetőséget biztosítottak, a mezőgazdasági tevékenység fejlesztéséhez, modernizálásához. Ezt felismerve Krumesz Henrik több gépberuházást valósított meg, növelve gazdaságuk önellátóságát.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt