A fiatal gazdák lehetnek az új KAP nyertesei

majort
2023. 05. 06., szo – 06:28

A magyar gazdatársadalom jelentős része nincs tisztában az új Közös Agrárpolitika hétéves ciklusának szabályaival. A felvilágosítás érdekében a MAGOSZ országszerte felkészítő fórumokat tart a gazdák számára, erről Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára részletesen beszámolt Halmos B. Ágnesnek, a Kistermelők Lapja főszerkesztőjének.

Nagy az érdeklődés a gazdatársadalom részéről a megváltozott támogatási rendszer kapcsán, aminek ismertetéséről a MAGOSZ, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium hiteles tájékoztatást nyújt, köszönhetően annak, hogy a szervezetek és a tárca részt vettek a jogalkotási folyamatokban.

– A támogatási szabályok az eddigiekhez képest nem lettek egyszerűbbek, sőt az EU még több adminisztrációs kötelezettséget ír elő a gazdák számára.

Ellenben nagy eredmény, hogy a mostani támogatási keretet sikerült megőrizni, ami a brexit miatti uniós források csökkenésével bizonytalan volt. A szigorú uniós szabályozásnak ettől függetlenül továbbra is meg kell felelni; ha a gazdák nem szabályszerűen hívják le és használják fel a támogatásokat, akkor a források könnyen visszakerülhetnek az uniós büdzsébe – mondta Cseh Tibor András, aki szerint az új támogatási rendszernek a fiatal gazdák lesznek a nyertesei. Noha a Fiatal gazda területalapú támogatás új feltételrendszere szigorodott, a források viszont megnőttek: immáron 300 hektárig lehet igénybe venni akár több mint 150 eurós hektáronkénti támogatással. Emellett a gazdaságátadásban is érdemi változások lépnek érvénybe, átadáskor nemcsak az adminisztráció egyszerűsödött, de jelentős támogatással is jár.

– A tervek szerint az év végén kiírásra kerül a gazdaságátadási támogatás, amit a Vidékfejlesztési Programon belül pályázatként lehet igényelni.

Ez egy vissza nem térintendő támogatási konstrukció lesz, amivel mind az átadó, mind az átvevő élhet majd. Ez talán arra sarkallja az idősebb gazdálkodókat, hogy időben átadja gazdaságát a következő generációnak, ezzel ugyanis támogatáshoz jut ő maga és az átvevő is. Mindent egybevetve a MAGOSZ-nak és a NAK-nak az a célja, hogy a pályázatok kiírásakor minél rugalmasabban járjunk el, hiszen számtalan élethelyzet van egy gazdaságátadás során, amire a lehető legjobb megoldásokkal szeretnénk segíteni a generációváltást.

Hogy a magyar gazdák minél rugalmasabban jussanak támogatáshoz, az sok esetben összeegyeztethetetlen az Európai Unió direktívákkal, különösen a tekintetben, hogy az Európai Bizottság más bánásmódban részesíti a nyugat-európai tagállamokat.

– Véleményem szerint a termelői beruházások esetében például abból adódik a kettős mérce, hogy a nyugat-európai tagállamok nem kívánnak rivális konkurenciát építeni a „saját pénzükből”, ezért álláspontom szerint sokkal szigorúbb kritériumokkal kell megküzdeniük a közép- és kelet-európai tagállamok gazdaságainak. Nekünk, magyaroknak pedig az az érdekünk, hogy ezeket a forrásokat a lehető legnagyobb mértékben a termelői beruházásokra fordítsuk, ugyanis ez hoz gazdasági eredményt, növelve a hazai gazdaság versenyképességét – véli Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára.

A MAGOSZ által szervezett gazdafórumokon a támogatások szabályrendszere, az EU és magyar érdekek összefésülésének lehetőségei mellett a földügyek témáját is kifejtik az érdekelteknek, mivelhogy az osztatlan közös tulajdon megszüntetését megelőző adásvétel az elmúlt időszakban számos ügyletet generált.

– Azt tapasztaljuk, hogy a földtulajdonosok körében nagy az igény a parlagon heverő területek megszerzését illetően. Aki szeretné gazdaságát bővíteni, a földhivatal nyilvántartásában láthatja, sok esetben ezeknek a gazos területeknek elhunytak a tulajdonosaik. A gazdafórumokon e témában mindig felmerül a kérdés: mit lehet ilyenkor tenni a megvétel érdekében?

Ilyen esetekben a polgári jog lehetőséget ad arra, hogy a már elhunyt tulajdonostársak ingatlana elbirtoklással megszerezhető legyen.

Ehhez nem kell mást tenni, mindössze legalább 15 évig használni kell az elhunyt vagy passzív tulajdonos ingatlanát, sőt jegyzői igazolással még terület alapú támogatást is igénybe lehet rá venni. Ez csak egy példa mindarra, hogy a földügyekben is számos olyan kérdés akadt mindeddig megválaszolatlanul, ami igenis érdekli a gazdálkodókat, csak nincsenek kellően informálna, a gazdafórumok viszont pont erre nyújtanak megoldást és adnak hasznos, a gazdálkodásukat segítő információkat.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ Varga Tibor
Fotó: magyarmezogazdasag.hu