Tartósítószer- és adalékanyagoktól mentes sajtok kecsketejből

majort
2023. 04. 30., v – 09:26

Rónyai Rita és családja 2014-ben költözött a Tolna megyei Bikácsra. Otthonukká vált a volt Zichy birtok területén található Bikács-Kistápépuszta. Hatalmas vegyes erdőségek, rétek, legelők, gazdag élővilág fogadta őket. A természettel együttélés, az ahhoz való alkalmazkodás határozza meg gazdálkodásukat.

Ritáék sajátos mikroklímájú környezetben élnek, amely egyúttal jótékony hatású a tejre is. Először csak néhány kecskegidát vásároltak, majd ahogy teltek az évek, állományuk is úgy gyarapodott. Jelen pillanatban 130 anyakecske tartozik az állományukhoz, akik szabadon legelnek, és ez a saját maguk előállított takarmány-pellet biztosítja a kiváló minőségű kecsketejet. A kecskének nevet adtak, játszóteret építettek farönkökből, amit kicsik és nagyok szívesen használnak.

Családtagjaik, környeztük eleinte le akarta őket beszélni a vállalkozásról, de az elmúlt évek sikerei eloszlatták a kételyeket.

Sajtjaik tartósítószer- és adalékanyagtól mentesen, hagyományos eljárással készülnek, teljes kecsketejből. Sajtjaik receptúrája egyedi, általuk fejlesztett. Mind az állatok takarmányozása, mind a fejés, mind a sajtkészítés során elengedhetetlen számunkra a „kézi” munka, a szaktudás és az odafigyelés. A sajtok ízesítésére saját kertjükből származó fűszereket használnak, füstölésük pedig hagyományos füstölőben, keményfával történik. Az érlelt sajtokat pedig több hónapon keresztül pincében érlelik.

Számukra fontos, hogy a jó sajt, csak jó minőségű tejből készülhet. Ennek megfelelően nagy odafigyeléssel történik a fejés, a tejkezelés és a sajtkészítés is. Minden sajtjuk hőkezelt tejből készül. Fejés után a tejet tejhűtőben rögtön lehűtik, ezután pedig a készített sajt fajtájától függően történik a hőkezelés, visszahűtés, kultúrázás, majd oltás. Az alvadék megfelelő módon történő aprítása, kidolgozása, érlelése után sajtformába kerül, és forgatások vagy préselés után következik a sózás. Ezt követi a szikkasztás, érlelt sajtok esetében a további érlelés, majd a csomagolás.

Sajtjaik között megtalálható a major sajt, mely 2019-ben a Nemzet Sajtja II. helyezését érte el. Ez egy félkemény sajt, teljes kecsketejből, pincében érlelve 2-6 hónapig. Borkostoló, pálinkakostoló kiváló kísérője lehet.  Ezen kívül öreg major sajt, bikacsiga (parenyica), mini bikacsiga, grillsajt, görög típusú saláta sajt, kecsketúró, gomolya illetve friss sajt szerepel a kínálatukban, amely a Magyar Sajtmustrán 2021-ben Bronz minősítést kapott.

Több év tapasztalatának, szaktudásnak és szakmai továbbképzéseknek köszönhetően sajtjaik állandó, kiváló minőséget képviselnek. Vásárlóik azt szokták mondani, hogy ilyen ízletes sajtokkal a boltban nem lehet találkozni.

Rónyai Ritáék tervei között szerepel egy energiahatékony sajtérlelő létesítése, és a teljes gyártás orientálása az érlelt sajtok irányába. Szeretnék a piacon töltött órákat minimálisra csökkenteni, mert minden piacon töltött óra a termeléstől veszi el az időt. Jelenleg Pakson és Tamásiban piacon, valamint kézműves termelői vásárban Bogyiszlón és Dunaújvárosban találkozhatunk velük.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Rónyai Rita