Okos farmot adtak át Mosonmagyaróváron

majort
2023. 04. 26., sze – 08:59

Technológiai modernizáció zajlik a magyar mezőgazdaságban – ez az alapgondolat határozza meg mindennapjainkat, oktatási intézményeink jelenét, a magyar vidék és az egész agrárium jövőjét – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Smart Farm Tangazdasága átadóján.

A közel tízmilliárd forint összköltségvetésű GINOP projekt keretében valósult meg a mosonmagyaróvári kar Smart Farm Tangazdasága 951 millió forintból: ebből az összegből a Pozsonyi úti épület felújítása mellett eszközbeszerzésre is fordítottak. A digitális agrárium, valamint a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges technológiai elemeket felvonultató, a fenntarthatóságot szem előtt tartó beruházás hozzájárul az intézmény korszerű képzési, kutatási és szolgáltatási tevékenységéhez.

A mai agrárium következetesen dolgozik azon, hogy a korábbinál korszerűbben, versenyképesebben tudjon gazdálkodni, sikerrel menjen végbe a már zajló nemzedékváltás. Nagyobb lendületet vehessen az élelmiszeripar fejlesztése és széles körű együttműködés jöjjön létre az élelmiszer termékpályák szereplői között – emelte ki a térség országgyűlési képviselője. A tárcavezető egykori gazdászként örömét fejezte ki, hogy egy olyan új képzési centrumot adhatnak át Mosonmagyaróváron, amely egy komplex, az agrárágazat által elvárt valamennyi fejlesztési igényt kielégít. Így lehetővé válik, hogy az itt tanuló hallgatók a gyakorlatorientált oktatási környezetben a legmodernebb eszközökkel ismerkedhessenek meg.

Az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, prof. dr. Palkovics László arról beszélt, hogy az agráriumban a fenntarthatóságot nagymértékben elősegítő digitalizáció és precíziós gazdálkodás jelentik a fejlődés irányait, így a Széchenyi-egyetem ezt felismerve rendkívül nagy figyelmet fordít az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar modernizációjára.

Dr. Solymár Károly Balázs technológiáért felelős helyettes államtitkár a Programozd a jövőd projektet mutatta be, melynek fő célja vonzóbbá tenni az egyetemi képzést.

A mostani ünnepélyes átadáson az egyetem képviseletében dr. Filep Bálint elnök, dr. Szalka Éva dékán és Pintér Zsolt, az Axiál Kft. ügyvezetője együttműködési megállapodást írt alá.

A Smart Farmról bővebben

A projekt keretében a mosonmagyaróvári, Pozsonyi úti épületkomplexum felújításával, valamint a korszerű eszközök, erőgépek beszerzésével létrehozott Smart Farm pilotméretben mutatja be a digitális agrárium, valamint a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges technológiai elemeket. A rendszer az alapképzéstől a doktori képzésig az agrárszakterület valamennyi hallgatója számára lehetőséget nyújt ezek megismerésére, valamint az adatalapú gazdálkodás munkafolyamatainak nyomon követésére. A Smart Farm Tangazdasággal a Széchenyi István Egyetem az agrár- és élelmiszeriparral kapcsolatos kutatási és szolgáltatási tevékenységeket segíti elő a növény-, a víz-, a környezet-, az állat-, az agrárműszaki és az élelmiszertudományi, valamint az agrárökonómiai és vidékfejlesztéssel kapcsolatos tudományterületeken. Ennek köszönhetően olyan tématerületek kutathatók, mint a precíziós növénytermesztés, állattenyésztés és takarmányozás; a digitalizáció az agrár- és élelmiszeriparban; az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó növénytermesztési gyakorlatok vizsgálata; újszerű fehérjeforrások és takarmány-alapanyagok vizsgálata; vagy a nem invazív vizsgálati módszerek fejlesztése.

 

Forrás: Kisalföld
Fotó: Kerekes István