LORIENN – egy kis Erdély a nagyszénási utcán

majort
2023. 04. 21., p – 09:48

Gyakran halljuk azt a mondatott Békésben, hogy nem lehet ebben a megyében boldogulni, lehetőségek a Duna túloldalán vannak csak. Olyannyira eluralkodott ez az érzés a közhangulatban, hogy az ország leggyorsabban elnéptelenedő megyéje lett Békés megye.  Pedig boldogulni, jövőt építeni itt is lehetne, jó példa erre az a két fiatal története, aki Nyugat-Európát megjárva, az erdélyi szülőföldjük helyett, Békés megyét választották új lakhelyüknek.

Akik már jártak Erdélyben tudják mit jelent Korond, Körösfő, Körösfeketetó, a vásárok a kézműveskavalkád, amely ezeken a településeken várja az utazókat. De szinte egész Erdélyben találunk korondi árust, akik a tavaszi napsugarak hivószavára szétáramlanak országszerte a portékájukkal, idegenbe töltve a nyarat. Nem csak hobbiból őrizik, ápolják nagyapáik tudományát, de boldogulást találnak benne még a 21. században is.

Két ambiciózus erdélyi fiatal története ez, akik a vállalkozásuk elindításához külföldön vállaltak munkát, majd Székelyföldről Magyarországra költöztek, hogy álmukat valóra váltsák nálunk. Elhozták magunkkal az erdélyi emberek tudását, kézügyességét, termékeit, kiegészítve számunkra érdekes ajándéktárgyakkal.

Meg lehet találni náluk kézzel, természetes anyagból készített, egyedi bevásárlókosarakat, fa és vessző kerti díszeket, vessző bútorokat, ezek nem csak ajándéktárgyak, de használati tárgyak is egyben.  Faórák, fa zenedobozok, konyhai kiegészítők, fűszertartók, italos kínálgatók, gyerekjátékok és még sok más érdekesség csábítja a kíváncsiskodó szemeket a Békés megyei vásárokban, vagy az új lakhelyük, Nagyszénás utcáján, a házuk előtt. Bármit eltudnak készíteni, amire csak megkérik őket, a legszemélyreszabhatóbb ajándéktárgyuk a saját fotóval vagy szöveggel ellátott bögre, amelyre bármit rátudnak tenni, csak a képzelet szabhat határt. Céljuk, hogy szélesebb körben is elérhetővé tegyék az emberek számára termékeiket. Ezt azáltal szeretnék elérni, hogy termékeiket nem csak piacokon, kézműves vásárokon, hanem az interneten is értékesíteni szeretnék, megkönnyítve így a vásárlás módját.

Számukra a kézművesség nem csak megélhetés, de egyfajta küldetés is, amely a múltból táplálkozik ugyan, de a jövőt szolgálja. A műanyag tömeggyártott termékek világából szeretnék visszacsábítani az embereket a minőségi, természetbarát kézműves termékekhez. Mennyivel szebb egy kosár, garaboly egy műanyag szatyorhoz képest! Nem kell újra tanulniuk, nem kell ellesni ezt a tudományt, szülőföldjükön ez a kézművesség a mindennapok része, amellyel ma Magyarországot, Békés megyét gazdagítják. Céljuk a kézművesség, a kézműves termékek népszerűsítése és széleskörű elterjesztése országszerte.

Történetük reméljük az első fecskék története és azt üzeni az itt élőknek, hogyha messzebbről nézünk a békési tájra, többet láthatunk meg benne, mint közelről.

Internetes elérhetőségük: https://www.facebook.com/profile.php?id=100079903733155

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert