Fiatal gazda méhészetének fejlesztése

majort
2023. 04. 01., szo – 09:15

A Vidékfejlesztési Program kiemelten támogatja a fiatal gazdák fejlesztéseit. Ennek keretében kapott támogatást egy székkutasi fiatal gazda méhészete.

A Vidékfejlesztési Program előnyben részesíti a fiatal gazda, termelők tevékenységét, fejlesztési elképzeléseik megvalósítását. VP-6.1.1-16 - A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás tárgyú felhívásra pályázott Csala Virág székkutasi méhész, aki a méhészeti tevékenységét kívánta fejleszteni. Ő és férje is méhész végzettséggel rendelkeznek, így a több mint 13,2 millió forint támogatás felhasználása egy fejlesztési elképzelés részeként valósult meg. Virág egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét, mely a fiatal gazda felhívás alapvető feltétele volt.

A fejlesztés részeként Székkutas Községben, sikerült a telephely fejlesztése, mégpedig egy 5,1 kW teljesítményű napelemes rendszer telepítésével, amely nagy szolgálatot tesz, a villamos energia ellátást illetően. A beszerzések részét képezte egy kisteherautó megvásárlása is, melyre terepjáró képességének köszönhetően, a sáros földutakon, illetve méhek vándoroltatása közben is nagy szükségük van, mivel közel minden terepviszonnyal elbír. Mindezeken felül a támogatásból még méheket is tudtak vásárolni, kiegészítve állományukat.

Virág és férje előállítanak akác, hárs, napraforgó, repce és vegyes mézet, az évjárattól függően változó mennyiségben. Ott jártamkor a melegedő időjárásról kérdeztem, amely a méhek fiasítására hat ki, mely intenzívebbé vált. A szép napos időben több száz méhet figyeltem meg az itatónál, mely a kaptárlakók élénkülését jelzi.

A fiatal gazda támogatás a mezőgazdaság számos ágazatában segítséget nyújtott az adott tevékenység fejlesztésére, így Csala Virág méhész is megvalósíthatta terveit, mellyel a kapacitás bővítése és a telephelyének energia ellátásának modernizálása is megtörtént.

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt