Mézességek

majort
2023. 03. 18., szo – 06:47

Patton Petra és párja „Mézességeink” néven 2015-ben alapították vállalkozásukat. Legkedveltebb termékük a ropogósra aszalt almachips, mézes fahéjas, mézes mogyorós, kókuszos kakaós vagy pirított magvas. Ezen kívül aszalvány „nyalókákat” és kisebb nagyobb aszalvány tekercseket, aszalvány golyókat, aszalvány szeleteket készítenek.

A különlegességek mellett fajtamézeket is árulnak második generációs méhészként, illetve időszakosan egyéb termékek is megjelennek a palettájukon, ilyen a szörpök, lekvárok, zöldségekből készült finomságok.

Petráék már egyetemista éveikben elkezdték felépíteni mai vállalkozásuk alapjait. Bálint az édesapja mellett már kiskamasz kora óta folyamatosan dolgozott méhekkel, később az egyetemi évek alatt is segített neki, végül, amikor Grábócra költöztek, önállóan is folytatta a mesterséget.

Sok év kísérletezése van az aszalványok jelenlegi megjelenésében és ez még most is alakul. Vannak termékek, amelyek már évek óta ugyanolyanok, mert nagy kedvencek lettek, az egyéb aszalványok és más termékek pedig folyamatosan alakulnak, ahogy valami új ötlet eszükbe jut. Ötletből szerencsére nincs náluk hiány, ugyanakkor sokszor érzik úgy, hogy kevesen vannak, így lassan haladnak a sok feladattal. A rokonok segítenek nekik a legtöbbet. A munka nagy része Bálinté, ő méhészkedik, építkezik, fúr, farag, ácsol, állatokat rendez, asztalos munkát csinál vagy éppen az aktuális projektet menedzseli. Petráé az „asszonyi munka”, a gyereknevelés és a Mézességek összekészítése, csomagolása, az ügyintézés.

Szezonálisan igyekeznek dolgozni, mert az évek alatt rájöttek, hogy a folyamatos munkát nem fogják bírni, és féltek attól, hogy hamar kiégnek. Így a termékek java körülbelül októbertől áprilisig kapható, így mindig izgalmas és örömteli számukra belevágni újra és újra, felfrissülve új tervekkel, ötletekkel.

Méhészetük jelentős része gépesített, és minden évben forgatnak vissza a további fejlesztésbe. Egyéb tevékenységeiket méh főként kézzel végzik, de apránként haladnak ezekkel is.

Petra számára pozitívum, hogy az emberek hozzáállása is sokat változott a pandemia óta, egyre jobban megbecsülik a termelői termékeket, és örülnek ha minőségi termékekkel találkoznak. Piac is egyre több van, és mind több és több rendezvényre hívják őket.

Fontosnak tartja, hogy közelebb vigye a termelői és az általuk megtapasztalt valóságot a vásárlókhoz. Ezt elsősorban a Facebookon próbálja bemutatni, szemléltetni, hogy milyen ez a világ, ez az élet. Mindig nyitottak, ha valaki elmegy hozzájuk, de elsősorban a gyerekeket célozzák meg, hogy bátran ismerkedjenek az állatokkal. Ilyenkor a kis segítőkkel dagonyát készítenek a malacoknak, etetik a nyulakat, összegyűjtik a tojásokat, vagy épp nevet keresnek a kisbárányoknak. Igyekeznek igazi élménnyé tenni ezeket a találkozásokat.

A sok projektjük mellett épülget a vendégházuk is. Ezt is többnyire Bálint szépítgeti, építgeti, és már nagyon várják, hogy vendégeket fogadhassanak.

Róluk többet a https://www.facebook.com/mezessegek?locale=hu_HU oldalon tudhatnak meg.

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás