Őrizzük hagyományainkat: Összegyűjtik a nemzet hímes tojásait

majort
2023. 03. 15., sze – 10:25

Minden évben eljön a húsvét, és ekkora tojások ünneplőbe öltöznek, hímes tojássá változnak. Több száz éves hagyomány a Kárpát-medencében, hogy a lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat. Ez a hagyomány ma is él itt, a Kárpát-medencében.

Készüljünk a 2023-as húsvétra tojásfestéssel! Gyűjtsük össze virtuálisan ezeket a saját készítésű hímes tojásokat– írja közösségi oldalán a Nemzetünk Hímes Tojásai 2023. program, mely a hímestojás festés hagyományának az összefogására és népszerűsítésére vállalkozik.

A szervezők idén immár negyedjére várják a lefotózott alkotásokat, amiket aztán virtuális képsorozatba állítanak össze. A sorozat célja, hogy megmutassa, hogy milyen hímestojások készülnek a magyarlakta területeken.

Kik vehetnek részt a programban?

Várják gyerekek-felnőttek, nők-férfiak saját készítésű hímes tojásait életkortól, foglalkozástól függetlenül. A hímes tojás készülhet hagyományos népi technikával, de bármilyen más módon is.

Ha a család vagy közösség több tagja is alkot, azokat külön-külön személyenként lehet elküldeni. Mindenki egyetlen tojással vehet részt a programban. A tojást nem kell postázni.

Elég egy fotót készíteni és elküldeni tenyérben lefotózva. Ezzel azt mutatjuk meg, hogy saját kezünkkel csináltuk. Minden fotón csak a kezed és benne a hímes tojásod szerepeljen. Nem kell arc, egész alakos kép, csak lássuk a tenyeredet és a szépen díszített tojást, semmi mást– írja a felhívás.

A jelentkezéshez ki kell tölteni egy regisztrációs lapot, amin szerepel a hímes tojásról és készítőjéről néhány adat. A kitöltött regisztrációs lapot elektronikusan kell visszaküldeni, külön csatolva a jpg/jpeg formátumú fotót, lehetőleg 300 dpi felbontásban, maximum 2 MB méretben. a [email protected] címre.

A virtuális tárlathoz 2023. áprilisi 1-ig várják a fotókat.

Forrás: Sokszínű Vidék 24
Fotó: Nemzetünk Hímes Tojásai/Facebook